Annons
Recension

Boktjuvarna : jakten på de försvunna bibliotekenNazisternas skrämmande bokintresse

Nazipartiets chefsideolog Alfred Rosenberg (till vänster i bild) tillsammans med Hitler 1937. Richard Kobraks bok (t h) som författaren Anders Rydell återbördade till barnbarnet Christine Ellse i Storbritannien.
Nazipartiets chefsideolog Alfred Rosenberg (till vänster i bild) tillsammans med Hitler 1937. Richard Kobraks bok (t h) som författaren Anders Rydell återbördade till barnbarnet Christine Ellse i Storbritannien. Foto: AOP

Nazisterna beslagtog inte bara Europas konstskatter utan även enorma mängder böcker. Anders Rydell har skrivit en fascinerande bok om deras försök att skriva en kulturhistoria utan inflytande från rikets fiender.

Under strecket
Publicerad

”Vad är mest skrämmande, en totalitär regims förstörelse av kunskap eller hungern efter den?” Den frågan ställer Anders Rydell i sin nyutkomna bok ”Boktjuvarna. Jakten på de försvunna biblioteken”. Där skildrar han hur naziregimen lade beslag på bibliotek och arkiv, inte bara i Tyskland utan också i de ockuperade länderna.

I den internationellt uppmärksammade ”Plundrarna. Hur nazisterna stal Europas konstskatter” som nominerades till Augustpriset 2014 skildrade Rydell konststölderna i Tredje riket. Vid sina efterforskningar upptäckte han att nazisterna inte bara stulit konst och antikviteter utan även böcker. Efter att ha förintat ett stort antal tyska mästerverk på bokbålet i Berlin i maj 1933 hade de insett att böcker är en maktfaktor som de inte borde förstöra utan i stället äga och kontrollera. De beslöt därför att lägga beslag på alla bibliotek och arkiv i Tredje riket, även de privatägda.

Annons
Annons
Annons