Annons
Recension

Plundring. Början till ett folkmordNazisternas brott ropar genom böcker och konst

Löjtnant Frank P Albright poserar med Leonardo da Vincis ”Dam med hermelinen”, vid dess återkomst till Polen i april 1946.
Löjtnant Frank P Albright poserar med Leonardo da Vincis ”Dam med hermelinen”, vid dess återkomst till Polen i april 1946. Foto: Wikimedia Commons. Fotograf okänd

Historiens största stöldräd uppmärksammas på Forum för levande historia. Utställningen bygger på Anders Rydells fascinerande böcker om nazisternas kulturplundringar. Den är komprimerad och lågmäld men en viktig påminnelse om en rasistisk konstsyn som utgjorde en del av Förintelsen.

Publicerad

För ett tiotal år sedan var jag i Krakow och såg bland mycket annat Czartoryskimuseets speciella pärla, Leonardo da Vincis målning ”Damen med hermelinen”. Den ingår i en imponerande samling med rötter ända ner i 1700-talet.

Man inbillar sig ju gärna att tavlan hängt där sedan dess, men Polen har haft en stormig historia, samlingen har flyttats ett antal gånger – och nu återser jag Leonardos dam på ett svartvitt foto i en helt annan, skärande inramning: på en tågstation, där hon hålls upp för beskådan av några amerikanska soldater.

I maj 1945 hittades tusentals vigselringar av amerikanska trupper nära Buchenwald.

Foto: Wikimedia Commons. Fotograf okänd Bild 1 av 2

Målning av Gustav Klimt som stulits av nazisterna.

Foto: Johan Back Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons