”Nazisterna måste stoppas – inte normaliseras”

Nazister och extremister hotar, hatar och demonstrerar öppet. Den högerextrema miljön arbetar på bred front för att störta demokratin. Normaliseringen av dessa organisationer måste stoppas. Nu krävs kraftfulla åtgärder från samhället, skriver Philip Botström och Andrea Törnestam, SSU.

Under strecket
SvD
Publicerad

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Falun på första maj.

Foto: Ulf Palm/TT

Philip Botström och Andrea Törnestam

Foto: Pressbilder
Annons

Vi får inte vara naiva. Hat är extremisternas drivkraft och våld är i slutändan alltid deras metod. Låt oss summera några av den nazistiska miljöns senaste dåd: Tre nazister är häktade för att de försökt spränga en bokhandel och två flyktingboenden i Göteborg. Skurups socialdemokratiska kommunalråd Pierre Esbjörnsson valde att sluta med politiken efter att nazister tänt eld på hans bil som stod parkerad några få meter från hans hus.

I Umeå har nazistiska trakasserier fått judiska föreningen att lägga ned sin verksamhet. I lördags saboterades Socialdemokraternas partihögkvarter i Stockholm genom att någon sprayade stora hakkors på fönstren. Och på första maj i Falun marscherade nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen (NMR), den grupp som Säkerhetspolisen anser utgör störst hot mot rikets säkerhet och som enligt forskare är en terroristgrupp. NMR slog sönder en pappfigur av en minister, en ganska tydlig symbolik för deras syn på demokrati, och skrek ”folkförrädare” åt vanliga Falubor som gett sig ut på gatorna för att protestera mot de högerextremas hatbudskap.

Annons
Annons
Annons