Annons
X
Annons
X

Nazister tros ligga bakom mordbrand hos barnfamilj

Polisen misstänker att en grupp nazister ligger bakom den misstänkta mordbranden i Högdalen där två föräldrar och deras treåriga dotter tvingades fly lågorna genom att fira ner sig själva från balkongen.

Kulturhuset Cyklopen brändes ned lördagen den 28 november.
Kulturhuset Cyklopen brändes ned lördagen den 28 november. Foto: SCANPIX

Branden i lägenheten är en av två anlagda bränder i området – nu bekräftar polisen att de misstänker att båda var anlagda av nazister.

I lördags totalförstördes även kulturhuset Cyklopen.

– Det är mycket som talar för att det är samma organisationsom ligger bakom och vi tittar närmare på en, men vi vet inget säkert än, säger Christer Söderheim, brandutredare vid Söderortspolisen.

Annons
X

Paret i lägenheten är aktiva medlemmar i fackföreningen Syndikalisterna. I måndags kväll märkte kvinnan hur någon hällde in en klar, fränt luktande vätska genom brevlådeinkastet till lägenheten på tredje våningen. Hennes sambo skrek åt henne att gå bort från dörren och bara sekunder senare började det brinna i hallen.

På bara några minuter var det övertänt i både hallen och köket och familjens enda utväg blev balkongen. Därifrån kunde föräldrarna fira ner dottern till grannen på våningen under innan de själva sparkade loss kortsidan och klättrade ner.

Händelsen rubriceras som mordbrand och enligt ett pressmeddelande från Syndikalisterna råder det inget tvivel om att motivet ska ha varit politiskt. Enligt uppgift ska paret funnits med på den högerextrema sajten Info-14.

Polisen har en liknande teori.

– Vi misstänker att gärningsmännen finns på den politiskt motsatta sidan, så att säga, säger Christer Söderheim, brandutredare vid Söderortspolisen.

Enligt polisen ska det inte ha funnits någon hotbild mot familjen tidigare. Tillvägagångssättet tyder på att gärningsmännen haft ett mål och vetat vad de varit ute efter, menar Christer Söderheim.

– Annars hade man nog valt en lägenhet på bottenplan så att man snabbt kan springa därifrån, säger han.

I lördags eldhärjades kulturhuset Cyklopen. Ingen människa kom till skada men byggnaden totalförstördes.

En första undersökning av platsen visar på att branden var anlagd. Nätverket mot rasism skulle haft ett möte i lokalen samma dag, men hade avbokat tiden.

– Någon har tänt på längs utsidan av huset med hjälp av någon lättantändlig vätska. Nu misstänker vi att det är samma gruppering som gett sig på familjen, säger Christer Söderheim.

– Jag har aldrig varit med om de här politiska motiven. Och det är inte helt omöjligt att det finns risk att fler kommer att drabbas.

Daniel Wiklund, pressansvarig för Nätverk mot rasism, är övertygad om att brandattentatet mot Cyklopen var riktat mot organisationen.
–Branden utbröt samma tid vårt möte skulle ha börjat. Men vi hade ställt in, så det var ingen där, säger Daniel Wiklund.

I måndags inträffade ytterligare en allvarlig incident när två män i 30-års åldern blev beskjutna i en lägenhet i området. De sköts i armen respektive foten men händelsen tros i nuläget inte ha något med branddåden att göra.

Annons
Annons
X

Kulturhuset Cyklopen brändes ned lördagen den 28 november.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X