Annons

Dick Harrison:Nazismen är farlig men vi andra är många, många fler

Svenska nazister i Stockholm arbetar med plakat och affischer inför riksdagsvalet 1932. I valet fick nazisterna 15 170 röster.
Svenska nazister i Stockholm arbetar med plakat och affischer inför riksdagsvalet 1932. I valet fick nazisterna 15 170 röster. Foto: SZ/IBL

Även om det länge funnits svenska nazistpartier så har få väljare sökt sig till dem. Det är talande att det var först när Sverigedemokraterna fjärmade sig från den öppna nazismen som de fick ett större genomslag.

Under strecket
Publicerad

Till vänster: Birger Furugård 1932. Till höger: Sven Olov Lindholm 1942.

Foto: Karl Sandels samling/IBL

Bokmässan 2018 gick till historien som en lugn tillställning, utan störande inslag och med starkt fokus på själva litteraturen. Annat var det i fjol. Den 30 september fick gatan utanför Svenska mässan spärras av på grund av att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen – i strid med polisens instruktion – försökte ta vägen förbi Bokmässan. Ett år senare står det nu klart att 17 personer åtalas, varav 16 bland annat för hets mot folkgrupp.

Demonstrationen i Göteborg var, som så många nyliga nazistiska evenemang, ett stort misslyckande. Antalet högerextremister som ställde upp var mycket mindre än antalet motdemonstranter. NMR är en av de mest aktiva organisationerna inom den högerextrema rörelsen. Antalet medlemmar är svårt att bedöma, Segerstedtinstitutet i Göteborg kom i fjol fram till att antalet aktivister är mellan 150 och 200.

Annons
Annons
Annons