X
Annons
X
Navid Modiris podcast ”Hur kan vi?” finansieras genom crowdfunding. För att utveckla affärsmodellen kring samtalsaktivismen arbetar Modiri och nätverket kring honom även med live-event.
Navid Modiris podcast ”Hur kan vi?” finansieras genom crowdfunding. För att utveckla affärsmodellen kring samtalsaktivismen arbetar Modiri och nätverket kring honom även med live-event. Foto: Simon Rehnström

”Ett klumpigt misstag att lägga ut podden den dagen”

I takt med att traditionella medier utmanas av uppstickare har samtalsformen spridit sig. Förespråkarna hoppas att samtal leder till ökad förståelse. Men behöver vi verkligen diskutera sådant som Förintelsens omfattning?

Navid Modiri håller en ljusgrön banan i vardera näven. Den svarta skjortan har han rullat upp över tatuerade armar, och i Dr Martens-kängor och tätt skägg ser han ut att vara redo för vad som än må komma.

– Det här kan gå precis hur som helst. Gästerna i kväll är ju... frispråkiga personer, så det blir väldigt spännande, säger han och ler.

Samtalsintresserade utanför Moriska Paviljongen i Malmö den 15 januari.

Foto: Simon Rehnström Bild 1 av 17

Ann Heberlein var under en period aktiv i Feministiskt Initiativ. I dag är hon politiker i Moderaterna och samhällsdebattör.

Foto: Simon Rehnström Bild 2 av 17

Fans till samtalsaktivisten och poddaren Navid Modiri tar selfies efter samtalsevenemanget ”Hur kan vi?” i Malmö.

Foto: Simon Rehnström Bild 3 av 17

Brit Stakston är kritisk till samtalstrenden. ”Det är alltid de mest kontroversiella som det ska pratas med”, skriver hon i Dagens Nyheter.

Foto: Lotte Fernvall/IBL Bild 4 av 17

Paulina Neuding är före detta chefredaktör för Neo och Kvartal. I dag europaredaktör för internationella nättidningen Quillette.

Foto: Yvonne Åsell Bild 5 av 17

Samtalskvällen i Moriska Paviljongen lockade drygt 300 besökare på plats, och runt 3 000 som följde evenemanget live på Youtube.

Foto: Simon Rehnström Bild 6 av 17

I SvD har dramatikern Stina Oscarson under våren samtalat med personer som spelar olika roller i den polariserade samhällsdebatten. Som Katerina Janouch.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 7 av 17

Författaren och debattören Bjørn Stærk drev tidigare en invandringskritisk blogg, och hans erfarenhet är att de invandringskritiska snarare söker anledningar att uppröras än verkliga samtal.

Foto: Thomas Sirland Bild 8 av 17

”Man har alltid pratat om att Sverige är en sådan konsensuskultur. Men det brakade ihop för några år sedan. Plötsligt är vi oense om precis allt. Polariseringen är absurd”, säger Ann Heberlein.

Foto: Simon Rehnström Bild 9 av 17
Foto: Simon Rehnström Bild 10 av 17
Foto: Simon Rehnström Bild 11 av 17

Entreprenören Henrik Jönssons Youtubekanal började som en attack på det svenska skattesystemet. I dag har den 42 000 prenumeranter.

Foto: Simon Rehnström Bild 12 av 17
Foto: Simon Rehnström Bild 13 av 17

Show time.

Foto: Simon Rehnström Bild 14 av 17

Många i publiken i Moriska Paviljongen betraktar Youtubers och poddare de har etablerat en relation till som mer trovärdiga än journalister.

Foto: Simon Rehnström Bild 15 av 17

Både publiken och samtalspanelerna i Moriska Paviljongen utgjordes huvudsakligen av män. ”Jag går tyvärr inte härifrån med den känslan av nytänkande som jag hade hoppats på”, säger en kvinna i publiken apropå den skeva könsfördelningen.

Foto: Simon Rehnström Bild 16 av 17

Hanif Bali har tvingats att både kliva ner från Moderaternas partistyrelse och ta paus från Twitter på grund av sina publiceringar i sociala medier. På samtalskvällen i Malmö är han en av huvudattraktionerna.

Foto: Simon Rehnström Bild 17 av 17