Navalnyj: Norra Europa är rädda för Ryssland

I ryska småstaden Kirov avgörs den skandalomsusade aktivisten Aleksej Navalnyjs öde. En pågående rättegång kan snuva honom på möjligheten att ställa upp i presidentvalet 2018.

För SvD berättar Navalnyj om Kremls nya strategier om att hålla honom borta från offentligheten.

Under strecket
Publicerad

Aleksej Navalnyj i domstolen. Måndagens förhandlingar ägnades åt att Navalnyjs försvarare försökte få fallet att avskrivet. Men domaren vägrade.

Foto: Evgeny Feldman

Bloggaren och oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj och affärsmannen Pjotr Ofitserov går mot domstolen i Kirov efter lunch.

Foto: Evgeny Feldman

Navalnyj kallar Europadomstolens beslut för en seger, något som han visste skulle bli obekvämt för Kreml. Genom att försöka tysta honom kan han hindras från att delta i nationella val i framtiden. ”Jag behöver få tillbaka min rätt för att kunna bli vald, säger han till SvD.

Foto: Evgeny Feldman

Aleksej Navalnyj säger att han måste kunna få tillbaka sin rätt att kunna ställa upp i val, något som försvåras av rättegången mot honom just nu.

Foto: Evgeny Feldman

Regina, Tatjana och Olga, över 70 år gamla, går i armkrok längs floden Vjatka en söndagseftermiddag i Kirov. Här är lönerna låga, och priserna höga.

Foto: Evgeny Feldman

På stortorget Teatralnaja i Kirov, framför den regionala parlamentsbyggnaden, nalkas det mot jul med tillverkning av isskulpturer. En stor julgran har smällts upp i mitten av torget.

Foto: Evgeny Feldman
Annons

KIROV Sex polisbilar står parkerade utanför tingsrätten Leninskij i den snötäckta småstaden på morgonen den 5 december. Säkerheten är hög, men några provokatörer syns inte till. Det är 17 minusgrader utomhus.

Oppositionsaktivisten Aleksej Navalnyj tycks vara på gott humör när han kommer in i domstolen.

Annons
Annons
Annons