Nätverksnepotism - ett hot mot demokratin

Under strecket
Publicerad
Annons

På nyhetsplats (SvD 11 juni) framgår att justitie-minister Bodström vill ha en kvoteringslag för att tvinga de större privata bolagen att ta in kvinnor i styrelserna. Förutom att justitieministern då bryter mot grundlagens fri- och rättigheter, framstår ministerns tankar mera som ett litet valhänt försök till politisk ingenjörskonst, för att tysta tids- andans gapfeminister.
Det mest intressanta med justitieministerns utspel är i stället att han omedvetet riktar strålkastaren på ett synnerligen allvarligt samhällsproblem: Nätverksnepotismen inom politik och medier styr landet och gynnar närstående och likatyckare med jobb och uppdrag på ett otillbörligt sätt. Detta är ett betydligt större hot mot jämlikheten och demokratin än vad valda enkönade styrelser i näringslivets privata aktiebolag någonsin kan bli!
Justitieministerns pappa var utrikesminister. Det finns många fler exempel på släktingar till politiker som har försörjts av skattebetalarna med toppjobb och förmåner under årtionden.
Även
landshövdingar och generaldirektörer utnämns utan att kvalificerade kandidater får konkurrera med dem. Är det så att de olika nätverken av partipolitiker tillåter detta, för att sedan kunna agera på samma sätt om de får makten?
Inom medierna är det minst lika uppenbart hur betydelsefullt det är, att ha ”rätt” nätverk och släktskap. Den som granskar yngre programledare, manusförfattare, teveskådespelare och så vidare, upptäcker snart att de ofta har samma efternamn som äldre kolleger. När sedan SvD:s chefredaktör med flera vill diskutera om ”det pågår en uttunning av öppenheten i Sverige”, och bara bjuder in medie-etablerade tyckare att yttra sig, tycks nätverken till och med ha bevisat sin egen existens på bekostnad av yttrande- friheten!
Enskilda uppfinnare, innovatörer och entreprenörer har ibland svårt att etablera sig inom det privata näringslivet. Men den nätverksnepotism som finns även där, släpper ofta in begåvade idébärare och nya företagsbyggare av ren självbevarelsedrift och
affärsintresse.
Justitieminister Bodström borde fundera över med vilken rätt politikerna ger släktingar och åsiktsfränder jobb på skattebetalarnas bekostnad, i stället för att tvångskvotera näringslivet, som vi alla ytterst lever av.

Matts Göransson
civ ing, idédebattör, Stockholm

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons