Naturnära

INBÄDDAT. I det lummiga sommarstugeområdet Smidö norr om Stockholm har arkitektparet Stina och Steve McKay byggt sig ett hus som bjuder in naturen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det enda som avslöjar villa McKay från vägen är den fyrkantiga, lilla byggnaden som är hemmakontoret där Steve och Stina driver firman amok arkitektur. Ett grönt grästak rullar ut sig som en välkomnande matta från infarten. Familjen McKays hus är så varsamt placerat i en naturlig sluttning mellan höga, gamla träd, att det nästan ser ut som om bostaden vuxit upp på plats. Här lever paret med sin dotter Robin en halvtimme från huvudstaden men samtidigt och i allra högsta grad mitt i naturen.

Det u-formade huset, som paret själva har ritat, består av ett antal lådformade sektioner som binds samman med trädäck utomhus och en trappa inomhus. Husets nedre del är inbyggd i sluttningen och den övre delen skjuter ut över den undre. En trolsk naturträdgård omger huset. Stina och Steve vill uppmuntra växt- och djurlivet på platsen och tomten har blivit favorittillhåll för hackspettar och småfåglar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons