Naturen är svenskarnas religion

PODD | 17 september. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras naturen som svenskarnas religion. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad
Annons

“Hur naturen blev svenskarnas religion”. Det är undertiteln till religionshistorikern David Thurfjells nya bok “Granskogsfolk” (Norstedts). En del svenskar hajar nog till på ordet religion. Inte är väl jag religiös för att jag gillar att vara i naturen? Det är givetvis en medveten provokation, lite för att vi ska få syn på vår egen tro, som inte längre är kristen, men inte heller inte finns. Inte inte finns. Ungefär så bekväma är svenskar med att prata om sin naturtro.

Det “vi” som studeras här är majoritetssvenskar, i regel sekulariserade, sällan troende inom någon organiserad religion, och lite obekväma med religiöst färgade ord. Inne i själva boken väljer Thurfjell att kalla de djupupplevelser många har i naturen för existentiella, i stället för det mer belastade ordet religiösa. Att läsa boken är att hela tiden känna sig påkommen. Det är nästan integritetskränkande, så träffsäker är beskrivningen ibland. Och här trodde man att man var lite unik! Är det såhär det känns för troende att bli studerade av ateister?

I dagens podd intervjuas David Thurfjell själv om detta och mer. Ställer frågor gör ledarsidans Ivar Arpi.

Efter reklamen visas:
Naturen är svenskarnas religion
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons