Annons

Natur och miljö krisens stora förlorare

EKOLOGISKA TILLGÅNGAR. En ny FN-rapport slår fast att världen under finanskrisen förlorat mer pengar på förstörda ekosystemstjänster och minskad biologisk mångfald än på den faktiska finanskrisen. Rapporten mäter naturens bidrag till världsekonomin och banar väg för en ny och grönare ekonomi.

Under strecket
Publicerad

Vad är regnskog, mangroveträsk och korallrev värda ur en ekonomisk synvinkel? Och vad skulle det kosta företagen att betala för sin negativa miljöpåverkan? Det vill TEEB (The Economic Ecosystems and Biodiversity) ge svar på i rapporten Responding to the value of Nature. Rapporten är ett initiativ inom FN:s miljöprogram och presenterades i slutet av förra året.

Här kan man läsa att ekosystemstjänsterna från korallreven är värda upp till 170 miljarder dollar per år. Korallreven skyddar kusterna vid stormar, är barnkammare för en mängd fiskarter och cirka en halv miljard människor är beroende av dem för sitt uppehälle. På Nya Zeeland bidrar naturliga källor med tjänster för vatten som det skulle kosta 200 miljarder dollar om året att kopiera. I Vietnam sparar mangroveträsken årliga utgifter på mer än 7 miljarder dollar genom att fungera som naturliga fördämningar.

Annons
Annons
Annons