Annons
X
Annons
X

Nattvandrare kritisk till polisen

Said Ali jobbar med ungdomar för Allmänna idrottsföreningen i Kista. Han har kontakt med Husbys ungdomar både via fotbollen och som nattvandrare. Han är mycket kritisk till polisens agerande i Husby under natten.

Av TT

– Innan beslutet tas att gå in med full styrka är det bättre om man ber ideella organisationer att hjälpa till. Vi kan gå in till ungdomarna och träffa dem utan att de kastar sten på oss. Vi kan skälla ut dem som om de vore våra barn. Det får mer effekt än om polisen griper för skadegörelse och sedan släpper dem, säger Said Ali.

Det som händer med ungdomar som bråkat med polisen är att de sedan hyllas av andra ungdomar.

– Vi vill inte att de ska bränna någonting eller förstöra någonting och vi vill inte att de ska hyllas.

Annons
X

Enligt Said Ali har polisen ingen chans mot de våldsamma ungdomarna i Husby. De har en väl utarbetad taktik som närmast kan liknas en katt- och råttalek. De känner området och vet var de ska gömma sig.

När Said Ali och hans vänner sökte efter ungdomarna vid deras gömställen hindrades de av polisen, säger han.

– Polisen kan inte veta vilka som är vilka, men de använder fel metod när de slår alla som står i vägen. Vi var där för att lugna ner situationen och vi hade våra nattvandrarvästar på oss, ändå jagade de oss och slog med batonger.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Adam Malek som bor i Husby centrum står och ser på en utbrunnen postbil.

  – Jag tittade ut från balkongen i går kväll när jag hörde att det var oväsen utanför. Jag trodde att folk firade hockeyguldet. Men det var flera ungdomar som var maskerade som var ute och förstörde, säger han.

  Jonas Katzay står bredvid:

  – Jag såg att det kom tjock rök och man kände lukten. Sedan såg jag att det brann på flera platser. Det kändes som om det var på film.

  – Sedan kom poliserna och flera hade hundar med.

  Jonas Katzay tror inte att oroligheterna är över än.

  – I morgon kommer något annat att hända. Det blir bara värre och värre här.

  På sociala medier är reaktionerna blandade. Vissa har lagt ut bilder på brinnande bilar med uppgifter att de antänts med hemmagjorda bomber, så kallade molotovcoctails. I en filmsekvens hörs en tydlig explosion från en brinnande bil. Situationen beskrivs som skrämmande.

  Andra skriver att bränderna lockat ut dem ur lägenheterna och att de då uppfattat det som att Husby varit ”belägrat av polisen” som ska ha gett sig på oskyldiga med batonger och hundar. En anledning att stå kvar ute på gatan, trots det, ska ha varit att manifestera att polisen inte får uppföra sig hur som helst i förorten.

  Stockholmspolitikerna var inte sena med att reagera på det som hänt i Husby.

  I ett pressmeddelande kopplar Vänsterpartiet i Stockholms stad ihop händelsen med ”den successiva nedrustning av Västerort som skett under lång tid och accelererat under de senaste åren av alliansens styre och lett till den desperation som nu tar sig uttryck”.

  Gruppledaren Ann-Margarethe Livh säger att hon tror att skadegörelsen är uttryck för frustration. Samtidigt tar hon avstånd från förstörelsen.

  ”Bilbränder kommer inte att leda någonvart, inte heller fler poliser. Vi måste föra en verklig dialog med de boende och göra verkliga satsningar som lämnar pappret – verksamheter, arbetstillfällen, kultur och skola måste få större resurser för att kunna skapa en hoppfull generation”.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X