Annons
X
Annons
X

Nattsvart börsvecka efter global marknadsoro

Stockholmsbörsen har sett sin värsta vecka sedan årsskiftet. Global oro över finanssektorn och låga råvarupriser gjorde att svenska bank- och gruvsektorn blev stora sänken. Även kurserna i Asien och Europa trycktes ned rejält under en vecka som kan gå till finansiell historia, säger en chefsekonom på danska Saxo Bank.

Foto: Michael Probst/AP

Kurserna på Stockholmsbörsen har under veckan pressats ned till sina lägsta nivåer sedan årsskiftet. Räknat från måndagen har OMXS-index backat 4 procent på fredagseftermiddagen. Sedan årsskiftet räknas den totala nedgången till 12 procent. Däremot har nedgången hittills dämpats av en 2-procentig rekyl uppåt på fredagen.

Börserna har dels reagerat på en händelserik vecka präglat av nyheten om att Riksbanken sänker reporäntan ytterligare till –0,50 procent och att Swedbanks vd Michael Wolf sparkades av styrelsen med omedelbar verkan.

Därtill går vi mot sluttampen av rapportfloden där bland annat bank- respektive gruvbolagen Handelsbanken och Boliden handlades ned efter klena rapportresultat. Även låstillverkaren Assa Abloy fick stryk på börsen i spåren av fortsatta kreditförluster i Kina.

Annons
X

Bland veckans största förlorare på OMXS30-listan finns Boliden som har rasat 17 procent, Fingerprint med ett nedställ på 14 procent och Swedbank som backade med hela 12 procent. De enda vinnarna var Skanska, Volvo och Lundin Petroleum som under veckan steg mellan 0,6 och 1,8 procent.

Under samma period fick också läkemedelsbolaget Meda en rejäl skjuts på 57 procent efter att amerikanska Mylan lagt ett superbud på bolaget.

Samtidigt råder oroligheter utomlands. Under veckan gav amerikanska centralbankschefen Janet Yellen en mindre upplyftande signal till marknaden att en minusränta inte går att utesluta i USA. Detta samtidigt som den minusräntepolitik, som i dag drivs av Sverige, Danmark, Schweiz, Tjeckien, den Europeiska centralbanken (ECB) och allra senast Japan, börjat ifrågasättas allt mer för sin effektivitet att driva upp inflationen.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Steen Jakobsen, chefsekonom på Saxo Bank säger att denna veckan kan gå till finansiell historia då vi ser slutet på centralbankernas nuvarande räntepolitik.

  – Centralbankerna är nu hel maktlösa. ECB kan visserligen köpa fler tillgångar, men det kommer bara att ge mer deflationseffekter, säger Jakobsen.

  Investerarnas bristande självförtroende på aktiemarknaden beror dels på osäkerhet över den globala finanssektorn då en förlängd minusränta pressar lönsamheten bland banker och andra sektorer. Samtidigt ökar risken för att oljeföretag inte kommer att kunna betala tillbaka sina banklån i takt med att det låga oljepriset hittat nya bottennivåer.

  Under veckan skakades finanssektorn i bland annat USA, Storbritannien och Europa efter att marknaden ifrågasatt betalningsförmågan för Deutsche Banks uppmärksammade coco-obligationer. Något som i sin tur gav svallvågor på den svenska banksektorn.

  Efter rapportfloden är det alltså fortsatt volatilt på börsen. Investerarna söker sig hellre till säkra hamnar som guld och statsobligationer i stället för att fokusera på börssbolagens faktiska resultatsiffror, skriver The Guardian.

  I Europa var nedgången på ledande börserna i London, Frankfurt och Paris i linje med den svenska börsnedgången och landade mellan 4 och 6 procent. Hittills har det breda amerikanska börsindex S&P 500 backat 1,7 procent sedan måndagsöppningen. Ännu värre gick det i Asien där det japanska Nikkei-index har fallit 11 procent sedan veckan började, nästan lika mycket som Stockholmsbörsens fall från årsskiftet.

  Kina har som ett undantag inte gett ifrån sig några större rubriker om börsmarknaden då många handelsplatser håller stängt hela veckan på grund av det kinesiska nyåret. Däremot kunde Hongkong-börsen, som höll ett kortare nyårsfirande, vittna om ett starkt börsras efter att handeln återupptogs på torsdagen.

  Precis som i Stockholm och de ledande Europabörserna var Hang Seng-index ned runt 4 procent, motsvarande en fjärdedel av nedgångarna från årskiftet.

  Annons
  Foto: Michael Probst/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X