Nättroll kan drabba svenska partier

Nättrollen som hackade de amerikanska partierna och spred falska nyheter under den amerikanska presidentvalskampanjen kan ge sig på de svenska partierna inför valet nästa år, varnar den amerikanska datasäkerhetsexperten Earl D Matthews. Arkivbild
Nättrollen som hackade de amerikanska partierna och spred falska nyheter under den amerikanska presidentvalskampanjen kan ge sig på de svenska partierna inför valet nästa år, varnar den amerikanska datasäkerhetsexperten Earl D Matthews. Arkivbild Foto: JESSICA GOW / TT

Både de politiska partierna och själva valprocessen kan vara måltavlor för utländska cyberbrottslingar inför det svenska valet nästa år. Partierna måste redan nu höja sin datasäkerhet, påpekar en amerikansk expert på cybersäkerhet.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Hybridkrigsföring (hybrid warfare) är det centrala temat på den pågående konferensen Technet Europe där försvarsminister Peter Hultqvist, ÖB Micael Bydén liksom en lång rad internationella experter deltar. För militären handlar det om att de traditionella vapengrenarna på senare år har fått ett tillskott i form av skydd mot cyberangrepp eftersom internet blivit ett allt farligare vapen. Men de troligaste måltavlorna för ett utländskt angrepp är det civila samhället och inte minst de demokratiska processerna vilket stod väldigt klart efter presidentvalet i USA förra året då det demokratiska partiets mejlservrar hackades och utländska "trollfabriker" spred desinformation främst via sociala medier.

Det som hände i USA kan definitivt beskrivas som en form av hybridkrigsföring och något liknande kan hända i Sverige, påpekar Earl D Matthews, pensionerad generalmajor i USA:s flygvapen och i dag expert på cybersäkerhet i företaget DXC Technology.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons