Nätsprit blir fall för Skatteverket

Handeln med alkohol över internet har fått svenska myndigheter att reagera. Skatteverket misstänker att flera av leverantörerna inte betalar svensk alkoholskatt. Därför inleds nu en granskning av flera av företagen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Enligt leverantörerna själva lockas allt fler svenskar att beställa billig alkohol via internet. Företaget Cybeerwine – med lager i tyska Bremen – uppger att de varannan dag skickar en 25-tons långtradare till Sverige, lastad med sprit och öl. Priserna är låga och leveransen sker i flera fall direkt till dörren. En liter Absolut Vodka kan i vissa nätbutiker köpas för 157 kronor plus frakt. Literpriset för samma flaska på Systembolaget är 328 kronor.
Alkoholhandeln över internet har fått Skatteverket att intensifiera granskningen av nätföretagen.
– Vi misstänker att ett antal företag inte betalar svensk alkoholskatt, och då ökar vi givetvis våra kontrollinsatser, säger Mats Alriksson, rättslig expert på alkoholskatt på Skatteverket.

Hur många företag Skatteverket nu tänker granska vill Mats Alriksson inte avslöja. Kontrollen sker genom skatterevisioner.
– Vi kommer att begära in företagens bokföring. Där framgår om de bokfört och betalt skatt för varje leverans, säger Mats Alriksson.
I tidigare fall har Skatteverket fått hjälp av till exempel tyska myndigheter eftersom verksamheten ofta är internationell, och företag samarbetar över gränser.
Vid så kallad distanshandel är utländska företag som säljer och transporterar alkoholen till Sverige skyldiga att betala svensk skatt. I andra fall är det kunden, eller den som förmedlar köpet, som är ansvarig för att skatten betalas. Vem som ska betala beror på hur förflyttningen av alkoholen ser ut.
– Köparen måste informera sig om vad som gäller. Det räcker att titta på priserna så förstår man att svensk skatt inte är betald, säger Mats Alriksson.
Att svensk alkoholskatt ska betalas är styrkt i domar i såväl länsrätt som kammarrätt i Sundsvall i slutet av 1990-talet. Då prövades ett antal fall där företag överklagat Skatteverkets beslut om beskattning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons