Annons

Nätradikalisering i fokus efter El Paso

”I El Paso finns inga främlingar”, säger Cathe Hill och torkar tårarna efter en minnesstund i El Paso för att hedra helgens offer.
”I El Paso finns inga främlingar”, säger Cathe Hill och torkar tårarna efter en minnesstund i El Paso för att hedra helgens offer. Foto: John Locher/AP

Den person som gripits för masskjutningen i amerikanska El Paso misstänks ha laddat upp ett främlingsfientligt dokument där han beskriver sina motiv på nätforumet 8chan. Om uppgifterna stämmer är det tredje gången en masskjutning annonseras i förväg på forumet – bara under de senaste sex månaderna.

Under strecket
Ivar Andersen / TT
Publicerad

FBI har bekräftat att masskjutningen i El Paso utreds som ett fall av inhemsk terrorism, och myndigheterna utreder nu uppgifter om att den misstänkte 21-åringen strax innan dådet lade upp dokumentet där han beskriver sina motiv.

Mycket tyder på att det verkligen är den misstänkte gärningsmannen som författat dokumentet. Personuppgifter där överensstämmer med den identitet som flera amerikanska medier tillskriver gärningsmannen, och detaljer om det planerade dådet matchar vad som sedermera skedde i El Paso.

Annons
Annons
Annons