Annons

Jonas Gummesson:Natos elitsoldater i Litauen kan provocera Putin

Frankrikes president Emmanuel Macron inspekterar litauiska Nato-soldater vid ett besök på militärbasen Rukla, tio mil väster om Vilnius.
Frankrikes president Emmanuel Macron inspekterar litauiska Nato-soldater vid ett besök på militärbasen Rukla, tio mil väster om Vilnius. Foto: Mindaugas Kulbis/AP

Mitt under protesterna mot Lukasjenko-regimen skickar Nato sina elitsoldater från spjutspetsförbandet VJTF för att öva i Litauen, på gränsen mot Belarus. Det kan uppfattas som en provokation och sticka Vladimir Putin i ögonen.

Under strecket
Publicerad

Trots ett par månaders folkligt uppror klamrar sig den belarusiske diktatorn Aleksandr Lukasjenko fortfarande kvar vid makten med hjälp av godtyckliga gripanden av oppositionella och omfattande repression från, den än så länge, lojala säkerhetsstyrkan Omon. Utan det uttalade stödet från den ryske presidenten är det ändå inte säkert att det hade lyckats.

Vladimir Putin struntar antagligen i Lukasjenkos välbefinnande men han utgör en garant för att en mer västvänlig regim inte kommer till makten i Minsk, som i Georgien och Ukraina, som båda närmat sig väst och har ett nära militärt partnerskap med Nato.

Annons
Annons
Annons