Annons

Nätoperatörerna vill skapa en skendebatt

Istället för att på ett seriöst sätt föra denna diskussion så målar internetoperatörerna nu upp ett skräckscenario där de skulle tvingas agera myndighet och övervaka sina kunder. Detta är det naturligtvis ingen som kräver och kan bara ses som ett försök till att skapa en skendebatt, skriver tre nätföretagare.

Under strecket
Publicerad

Internetoperatörerna vill inte bidra till att främja den digitala marknadsekonomin och minska den illegala fildelningen. För att avleda uppmärksamheten från denna ovilja sprider man myten att någon – oklart vem – vill tvinga dem att bevaka sina kunder. Det stämmer inte. Däremot är de angelägna om att själva förbehålla sig rätten att stänga av kunderna – helt utan domstolsbeslut.

Som utvecklare av nya digitala tjänster inom film, dataspel och böcker skulle vi gärna se att flera parter, däribland internetoperatörerna, bidrog till att motverka illegal fildelning och därmed utveckla internet och nätmarknaden. Men tvärtom har man hittills lagt all sin tid på att med alla tänkbara metoder motarbeta det svenska rättsväsendets kamp mot de omfattande upphovsrättsintrången som sker i deras nät.

Annons
Annons
Annons