Annons
X
Annons
X

Natogeneral: Kärnvapen på svensk mark propaganda

Nato kommer inte att placera ut kärnvapen på svensk mark när värdlandsavtalet med Sverige träder i kraft. Att påstå det är "skrämselpropaganda". Det säger Natogeneralen Petr Pavel i en SvD-intervju. Gotland ser han som kärnan i det svenska försvaret med stor betydelse även för Nato.

Det skärpta säkerhetsläget

Foto: Tomas Oneborg, Phil Sandlin/AP, Mikhail Klimentyev/AP

General Petr Pavel är vad som närmast kan beskrivas som Natos operative chef. Han är på sitt första Sverigebesök i den rollen, och kommer vid mötet med SvD direkt från överläggningar med försvarsminister Peter Hultqvist.

En punkt som diskuterades var värdlandsavtalet. I Natogeneralens ögon är avtalet helt odramatiskt och "enbart ett ramverk för samarbete". Han försäkrar att det inte finns något "att vara rädd för" eller något "bakom kulisserna-arrangemang".

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – För mig är det bara en administrativ process. Det förändrar ingenting för Sverige. Det är ett arrangemang som Nato har med många partnerländer. Det innebär inga automatiska åtgärder. Oavsett vad som efterfrågas av Sverige ska det godkännas av den svenska regeringen.

  Annons
  X

  Tekniskt sett kan svenska trupper vara en del av alliansens operationer från i morgon

  Nyligen varnade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i skarpa ordalag för ett svenskt medlemskap i Nato. Värdlandsavtalet kan ses som ett steg i den riktningen och ger Nato möjlighet att ha trupp och materiel på svensk mark efter klartecken från regeringen. Kritikerna menar att det också öppnar för utplacering av kärnvapen. I ett skarpt läge skulle Sverige inte ha något att sätta emot. Natogeneralen Pavel menar, liksom den svenska regeringen, att det är felaktigt.

  – Jag skulle till och med säga att det är skrämselpropaganda eftersom det inte finns någon substans i sådana argument. Nato som organisation besitter inga kärnvapen. Kärnvapen finns i olika medlemsländer. Länderna är suveräna vad gäller beslut om sina vapen.

  General Petr Pavel är ordförande i Natos militära kommitté och ansvarig för försvarsalliansens militära insatser. Foto: Tomas Oneborg

  Men kärnvapen ingår i Natos avskräckning?

  – Naturligtvis ligger det inom Natos försvarsplanering, men det är alltid bilaterala arrangemang mellan två länder. Ett land som är mottagare och ett land som har vapen och godkänner utplacering. Det är alltid bilaterala överenskommelser.

  General Pavel vill inte lägga sig i diskussionen om ett eventuellt svenskt medlemskap i Nato.

  – Det är enbart en nationell politisk fråga.

  Men han är ändå tydlig med att det finns skillnader med att stå utanför och att vara medlem i försvarsalliansen.

  – Fördelen är garantierna under artikel fem i avtalet, och allt annat som Nato erbjuder: underrättelseinformation, kunskap, erfarenhet, övningar och anläggningar. Det ger en plattform för direkt samarbete och utbyte.

  Även utan medlemskap ser general Pavel Sverige som en nära partner och använder uttryck som ”professionella, pålitliga och respekterade" för att beskriva svenska förband. Det svenska försvaret är redan ”interoperatibelt” och har förmåga att samverka militärt. Det handlar bara om att "plugga in" när och om beslutet tas.

  – Tekniskt sett kan svenska trupper vara en del av alliansens operationer från i morgon, säger Pavel.

  Petr Pavel har en ovanlig bakgrund för en hög Nato-officer, uppvuxen bakom järnridån i dåvarande Tjeckoslovakien. I juli 2015 blev han ordförande i Natos militärkommitté, och ansvarig för alliansens militära operationer. Inget han kunde föreställa sig som ung soldat i ett land som tillhörde Warszawapakten.

  Det är ingen tvekan om att Ryssland har militär kapacitet för ett offensivt agerande i stor skala. Vi kan inte vara lika säkra på avsikten.

  – Nej, absolut inte. När du är född i en omgivning som är ganska isolerad från omvärlden så föreställer du dig att det är för alltid. Jag är väldigt glad att mitt land, precis som många andra, har återvänt till det normala, som europeiska demokratier.

  Men efter en tid av stor optimism och förväntningar är Europa nu ”nästan tillbaka i det kalla kriget”, menar han. I juli träffas Natos medlems- och partnerländer för ett nytt toppmöte. Den här gången i Warszawa.

  Besluten som togs på det förra mötet i Wales 2014, efter det ryska agerandet i Ukraina och på Krim, ska utvärderas. Sedan dess har Nato expanderat kraftigt i Östeuropa och Baltikum, nya truppförstärkningar från USA är beslutade.

  Ändå är upprustningen inte på långa vägar jämförbar med den ryska militärens. Hotet om ett ryskt agerande mot de baltiska staterna är en realitet, anser Pavel.

  – När vi talar om hot talar vi alltid om två aspekter. En är kapacitet. Den andra är avsikt. Det är ingen tvekan om att Ryssland har militär kapacitet för ett offensivt agerande i stor skala. Vi kan inte vara lika säkra på avsikten.

  Vad skulle en konflikt i Östersjöområdet betyda för Sverige?

  – Sverige är en viktig spelare i Östersjöområdet. Även om Sverige inte är medlem i Nato kommer Sverige att påverkas av alla kriser i området. Om det skulle bli en konflikt i Östersjöområdet kommer alla länder i området att beröras.

  Av uppenbara skäl skulle det vara väldigt klokt att ha trupper närvarande på Gotland och göra det till en kärna i det svenska försvaret

  Och Gotland?

  – Gotland har en strategisk position, och kommer definitivt att spela en roll vid militär aktivitet i Östersjöområdet. Med tanke på läget kommer Gotland att utnyttjas av stridskrafter på någon sida. Om Sverige gör samma bedömning av betydelsen av Gotland skulle det av uppenbara skäl vara väldigt klokt att ha trupper närvarande på Gotland och göra det till en kärna i det svenska försvaret i stället för att lämna ön obevakad för någon annan.

  Du har träffat ÖB Mikael Bydén under ditt besök, vad säger han om det här?

  – Han vet vad jag tycker men behöver inte höra min åsikt. Alla som har studerat åtminstone lite militär strategi vet att att öar och halvöar kommer att användas antingen för försvar eller anfall. Från Gotland kan man kontrollera Östersjön.

  Annons
  Foto: Tomas Oneborg, Phil Sandlin/AP, Mikhail Klimentyev/AP Bild 1 av 2

  General Petr Pavel är ordförande i Natos militära kommitté och ansvarig för försvarsalliansens militära insatser.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X