Mats Johansson (1951–2017):Natodebatten: Dags att säga hejdå, Finland?

De rödgrönas försvarsminister Hultqvist har varit i Finland. Det föranleder en fråga om inte klyftan mellan våra Natodebatter borde resultera i att vi önskar Finland lycka till på egen hand, trots en gemensam motståndare.

Under strecket
Publicerad

Presidenterna Putin och Sauli Niinistö - vem övertalar vem?

Foto: LEHTIKUVA / SCANPIX SWEDEN
Annons

”Ryssland skulle inte respektera Finlands eller Sveriges alliansfrihet i Östersjöområdet i en militär konflikt”, heter det i en aktuell säkerhetsrapport från Estlands underrättelsetjänst Teabeamet, ”Ryssland är redo att anfalla mål på finskt eller svenskt territorium vid en konflikt eftersom det gör bedömningen att även Nato är redo att utnyttja ländernas infrastruktur i krig”, enligt ett referat från Finska notisbyrån (9/3).

Det var ju synd. Wallström-doktrinen bygger på att allianslösheten skyddar oss från angrepp; tanken som omhuldas av vänstertraditionalisterna långt in i socialdemokratin är att bara vi avstår från gemenskapen i Nato ska blotta utanförskapet rädda oss från påhälsning. Hultqvist-doktrinen har en kärvare utgångspunkt, uttryckt i den senaste utrikesdeklarationen som att det krävs ett trovärdigt försvar för att backa upp ensamheten och isoleringen. Och något sådant försvar existerar inte längre, inte än på ett tag – och förmodligen aldrig utanför Nato.

Annons
Annons
Annons