Annons
X
Annons
X

Natochef: Ryska trupper oacceptabla

Det är oacceptabelt att Ryssland har stora styrkor i Abchazien och Sydossetien, säger Natochefen Jaap de Hoop Scheffer i en tidningsintervju.

Av AFP, TT

Han gjorde uttalandet dagen innan han kom till Tbilisi för att manifestera sitt stöd till Georgiens strävan att bli medlem i Nato.

Tillsammans med honom kom alla ambassadörer för de 26 Natoländerna till Georgien.

Natochefen togs emot av president Micheil Saakasjvili.

Annons
X

– Jag vill gripa tillfället att offentligt välkomna skapandet av Nato-Georgien-kommissionen, sade Saakasjvili.

Den ska ”främja och påskynda” Georgiens inträde i den västliga militäralliansen, sade han.

De Hoop Scheffer svarade med att lova att stärka banden med Georgien.

Enligt brittiska Financial Times sade generalsekreteraren till tidningen att vapenvilan som nuvarande EU-ordföranden Nicolas Sarkozy fått till stånd i Georgien innehåller för stora eftergifter mot Moskva.

Avtalet gör det omöjligt att återupprätta Natos kontakter med Ryssland, ansåg han i intervjun.

Men på måndagen bestred han via en talesman att han underkänner avtalet.

– Generalsekreteraren stöder helt och hållet avtalet som president Sarkozy har förhandlat fram. Men han har uttryckt reservationer om Rysslands tillämpning av sexpunktsplanen, speciellt när det gäller återgång till ställningarna före den 7 augusti, förklarade talesmannen James Appathurai i telefon för Reuters.

Ryssland meddelade i förra veckan att Moskva ska stationera 7 600 soldater i de båda utbrytarstaterna - mer än dubbelt så många som före krigsutbrottet.

– Detta är svårt att svälja, säger de Hoop Scheffer i intervjun.

Den ökade närvaron strider mot den franske presidenten Sarkozys tidigare sexpunktsplan som godtogs av båda sidor men som aldrig trädde i kraft. De förbinder sig där att gå tillbaka till läget före georgiernas inmarsch i Sydossetien den 7 augusti.

– Om ryssarna stannar i Sydossetien med så stora styrkor ser jag det inte som en återgång till status quo, säger den holländske Natochefen till tidningen.

Samtidigt med besöket reste Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov runt till Abchazien och Sydossetien. Han gick till skarp attack mot Natochefen och sade att dennes uttalanden ”är olämpliga för ledaren till en så seriös organisation”.

London TT-AFP

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X