”Natoavtal gör Sverige till gisslan i kapprustning”

Regeringen säger sig vilja driva en feministisk utrikespolitik – men utmanar inte den patriarkala maktens våld. Sverige borde arbeta för nedrustning i stället för att ingå ett avtal med Nato som riskerar att fullkomligt urholka vårt lands trovärdighet som alliansfritt, skriver FI:s partiledare Gudrun Schyman.

Under strecket
Publicerad

Gudrun Schyman, partiledare för FI. Till höger en Natoövning.

Foto: TT
Annons

När Margot Wallström läste upp utrikesdeklarationen i riksdagen i veckan som gick var vi nog många som var nyfikna på hur den feministiska analysen skulle genomsyra lägesbeskrivningen. Inte minst kopplat till den mer än 100-åriga kamp för fred och nedrustning som kvinnor i generationer bedrivit, och som nu är aktuell igen i tider av krigshets och i Sverige krav på Natomedlemskap.

Den del av deklarationen som handlade uttalat om feministisk politik lät så här: ”Situationen i världen manar till en feministisk utrikespolitik. Den syftar till att stärka kvinnors rättigheter, representation och tillgång till resurser. Sverige har under 2015 bidragit till att EU har tillsatt en högnivårådgivare för jämställdhet, och till bildandet av ett kvinnligt medlarnätverk. Vi fortsätter arbetet enligt vår handlingsplan för att involvera kvinnor i fredsprocesser. Genom att göra kvinnor delaktiga i fredssamtalen i Syrien kan vi bidra till ett mer hållbart samhälle.”

Annons
Annons
Annons