Annons

Nato: Ingen plikt att försvara Sverige - M vill ha fler värnpliktiga

Den årliga konferensen Folk och försvar som hålls i Sälen inleddes i dag. En fråga som kommer att dominera är Försvarsberedningens nya analys att ett väpnat militärt angrepp mot Sverige inte längre kan uteslutas.

Valåret 2018 innebär en strid på kniven om försvarets framtid. Vid konferensen i Sälen lyser motsättningarna igenom på en rad områden.

För första gången var Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på plats. Hans budskap var tydligt: Nato har i dag inte någon plikt att hjälpa Sverige vid ett angrepp. Samtidigt vill han inte ge svenskarna råd om huruvida Sverige bör gå med i försvarsalliansen eller inte.

Försvarspolitiken stod också i centrum när SvD:s Louise Andrén Meiton intervjuade moderatledaren Ulf Kristersson. Han vill fördubbla försvarsanslagen på tio år.

– Många tusen fler unga kommer behöva göra lumpen, säger han.

SvD:s granskning av Rättsmedicinalverkets arbete med medicinska åldersbedömningar av asylsökande har stått i centrum den gångna veckan. Metoden har blivit kritiserad av flera experter inom området, och sägs inte vara förenlig med principerna för evidensbaserad medicin.

Rättsmedicinalverkets generaldirektör Monica Rodrigo säger att hon känner sig trygg med den metod som används. Samtidigt vill två rättsläkare inte längre stå för sina egna utlåtanden om ålder.

– Det får stå för dem, säger hon i en intervju med SvD.

Ha en fortsatt trevlig söndagskväll.

Under strecket
Publicerad
Annons
Annons
Annons