Nato i nyckelroll för tunga sanktioner

På EU-toppmötet i går beslutades att Ukrainas nya styre ska skriva på handelsavtalet med EU och EU ska frysa de gamla ukrainska ledarnas tillgångar i europeiska banker. Däremot blev markeringen mot Ryssland svag. En mer svidande sanktion står i stället Nato för.

Under strecket
Publicerad
En bister Angela Merkel anländer till EU:s extrainsatta möte i Bryssel. EU avvaktar med tunga sanktioner mot Ryssland.

En bister Angela Merkel anländer till EU:s extrainsatta möte i Bryssel. EU avvaktar med tunga sanktioner mot Ryssland.

Foto: VIRGINIA MAYO/AP
Annons

På det extrainsatta toppmötet i Bryssel i går beslu- tade EU-länderna att frysa alla tillgångar i EU för 18 ukrainare som alla misstänks för förskingring av statliga medel och brott mot mänskliga rättigheter, bland dem den avsatte presidenten Viktor Janukovytj och hans son Oleksander samt den förre premiärministern Mykola Azarov och en rad gamla ministrar och säkerhetschefer.

Vad gäller Ryssland beslutade EU-ledarna att avbryta pågående förhandlingar om både visumlättnader för ryssar som vill resa till EU, och om ett större eko- nomiskt avtal mellan EU och Ryssland som är i sin linda. EU- ländernas ledare fördömde också beslutet i Krimhalvöns parlament om anslutning till Ryssland som illegalt. Samtidigt får Ukraina inom kort skriva på en del av det handelsavtal med EU som den nu avsatte presidenten Viktor Janukovytj förkastade i vintras.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons