Annons
X
Annons
X

Nato i krismöte efter Putins intåg

Krisen i Ukraina förvärrades under söndagen på flera plan. FN:s säkerhetsråd som på lördagskvällen kallades in på Ukrainas begäran är blockerat av Ryssland.

Natos högkvarter i Bryssel.
Natos högkvarter i Bryssel. Foto: VIRGINIA MAYO/AP

**Sedan president **Obama misslyckats att få president Putin till reträtt satte sig Nato i krismöte. Ryssland fortsätter sin invasion av Krim. Ukraina svarar med allmän mobilisering och fruktar ryska provokatörer.

Krisen i Ukraina förvärrades på söndagen på flera plan. FN:s säkerhetsråd som på lördagskvällen kallades in på Ukrainas begäran är blockerat av Ryssland.

Läget skärptes ytterligare sedan USA:s president Barack Obama haft ett 90 minuters telefonsamtal natten till söndagen svensk tid med Rysslands president Vladimir Putin. Obama manade Putin att omedelbart dra tillbaka sina styrkor. Putin försvarade åtgärderna med att Ryssland har rätt att ”skydda sina intressen och den rysktalande befolkningen” i Ukraina. Putin anklagade den nya regeringen i Kiev för att stödja ”ultranationalisters kriminella handlingar”, enligt ett uttalande från Kreml.

Annons
X

Telefonsamtalet mellan Vita Huset och Kreml fick USA att skärpa sin kritik och kalla in Nato.

– En ofattbar aggressionshandling, sade USA:s utrikesminister John Kerry om Rysslands om militära intåg. I ett skarpt uttalande fördömdes detta som brott mot FN-stadgan, Helsingforsavtalet, 1997 års avtal mellan Ryssland och Ukraina om de ryska baserna på Krim samt Budapest-memorandumet. Det sista syftar på att Ukraina 1994 gav upp sina kärnvapen mot att Ryssland, USA och Storbritannien då lovade att respektera Ukrainas suveränitet.

Om Ryssland inte vidtar konkreta åtgärder för att trappa ner spänningen ska det allvarligt påverka relationerna USA-Ryssland och Rysslands ställning i det internationella samfundet, hotade Kerry.

Därefter gav USA, enligt uppgifter till SvD från Nato-tjänstemän i Bryssel, klartecken till att Natos högsta beslutande organ Nato-rådet kallades in. Bland annat Ukrainas granne Polen och Litauen har i flera dagar krävt ett möte, men USA ville först självt pröva alla vägar med Ryssland. Mötet i Natorådet hölls enligt Artikel 4 i Natostadgan. Denna kan åberopas om ”den territoriella integriteten, det politiska oberoendet eller säkerheten hotas” för någon av medlemmarna.

**Källor inom **Nato uppgav för SvD före mötet att alliansen inte vill trappa upp konflikten. De poängterade att Ukraina inte är medlem av Nato utan endast partner och därför inte omfattas av Natos säkerhetsgarantier. Däremot förväntades alliansen vidta åtgärder för att höja beredskapen att bistå medlemmar med gräns till Ryssland och Ukraina.

Mötet pågick ännu vid 22-tiden på söndagen. Efter Nato-rådets möte skulle alliansen möta Ukraina i den Nato-Ukraina-kommission som funnits sedan 1997.

I Ukraina fortsatte ryska förband att ta över ukrainska installationer på Krimhalvön. Ryska soldater konfiskerade vapen på en ukrainsk radarbas i Sudak på Krim. Utanför basen Perevalne stod hundratals soldater i en ”självförsvarsstyrka” i rysk militärmundering öga mot öga mot ukrainska soldater som vägrade ge upp och öppna grindarna. Rysk trupp grävde också skyttegravar på strategiska punkter på vägarna från Ukraina till Krim, enligt BBC:s reportrar.

På förmiddagen beordrade Ukrainas nationella säkerhetsråd allmän mobilisering så att förbanden blir ”stridsklara så snart som möjligt”. Ukrainas försvar omfattar fullt mobiliserat 1,2 miljoner man.

– Om president Putin vill vara presidenten som startade krig mellan två intilliggande, vänskapligt sinnade länder, mellan Ukraina och Ryssland, så har han strax målet inom räckhåll. Vi står på randen till en katastrof, sade Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk.

 Även om det var lugnt på Krim-halvön fruktar de ukrainska myndigheterna provokationer både på Krim och i övriga Ukraina.

– Det finns order om att ryska enheter ska skapa oroliga situationer. De får till och med skjuta skarpt på ryssar, för att sedan kunna lägga skulden på ukrainsk mobb och rättfärdiga en större inmarsch, hävdar en ukrainsk källa med insyn i säkerhetsläget till SvD.

Rysslands delegation vid Nato-högkvarteret i Bryssel twittrade ut en karta där tusentals personer runtom i östra Ukraina i elva städer påstås ha protesterat mot den nya ”illegitima regeringen” och hissat ryska flaggor på officiella byggnader. Det är svårt att avgöra vad som är sanning eller del i ett propagandakrig från bägge sidor.

Riksdagens utrikesutskott och EU-nämnd är inkallat till ett extra möte på måndag klockan 10 med anledning av Ukraina. På tisdagen ska det sammansatta försvars- och utrikesutskottet informeras om läget av den Militära säkerhets- och underrättelsetjänsten MUST.

Annons
Annons
X

Natos högkvarter i Bryssel.

Foto: VIRGINIA MAYO/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X