Annons
X
Annons
X

Nätleverantörer vill inte blockera

För att stoppa den olagliga fildelningen vill branschen att sajten Pirate Bay ska blockeras. Men svenska nätleverantörer säger blankt nej. Stockholms tingsrätts dom mot Pirate Bay stoppar inte verksamheten.

[object Object]
The Pirate Bays grundare Fredrik Neij (t.v) tillsammans med Gottfried Svartholm-Varg. Foto: DAVID MAGNUSSON / SVD

Mer om Pirate Bay

Läs även

”Tre fälls, en frias” blogg.svd.se Piratradion i Skandinavien wwwc.svd.se It och integritet twitter.com Pirate Bay svd.sesam.se Ipred svd.sesam.se

Stärkta av den fällande domen vill skivbranschens organisation Ifpi föra striden vidare. Det är Pirate Bay som erbjuder möjligheten att enkelt hitta musik och film att ladda ner, men företag som Telia Sonera och Bahnhof som äger scenen. Ludvig Werner, styrelseordförande i Ifpi, tolkar tingsrätten som att läget nu är gynnsamt.

–Den är ett kraftigt statement att det som Pirate Bay sysslat med är både olagligt och kraftigt olagligt. Det är klart att nu finns det bevis från domstol på att den här sajten sprider olagligt kopierade filer och då bör det finnas en grund för operatörerna att hjälpa till, säger Ludvig Werner.

Tingsrätten dömer samtliga fyra åtalade till fängelse i ett år. Dessutom ska de betala totalt 30 miljoner kronor i skadestånd till de musik-, film- och skivbolag som företrätts i rätten. Tingsrätten underkänner de åtalades version av fildelningssajten Pirate Bay som ett ideellt och webbanarkistiskt projekt.

Annons
X

–Brottet har skett i en kommersiell och organiserad form, säger Rådmannen Tomas Norström.

På sajten var det business as usual. Några minuter efter att domen meddelats pågick drygt 10 miljoner nedladdningar. Fyra timmar senare: 11 miljoner och sedan ännu fler. Pirate Bay- företrädaren Peter Sunde meddelade på en webbutsänd presskonferens att domen överklagas:

–Man kan se det som en tv- serie, där det här är sista avsnittet i första säsongen med en cliffhanger. Det blir en fortsättning.

Henrik Pontén, jurist vid Antipiratbyrån, pekar på att domen inte räcker för att stoppa sajten:

–Uppenbart är att de är fällda för det här men har signalerat att de tänker fortsätta. De visar ett förakt för lagstiftaren.

Sedan tidigare blockerar flera internetoperatörer frivilligt sajter som sprider barnpornografi. I Danmark har domstol tvingat operatörer att blockera sajter med fildelning och i Norge har Ifpi begärt samma sak. Advokat Monique Wadsted som företräder amerikanska filmbolag vill att även svenska internetleverantörer stoppar trafiken från ”Piratbukten”:

–Operatörerna borde nu ta sitt ansvar. De ska fundera över vad de tjänar sina pengar på.

Om företagen skulle kontakta sina kunder som fildelar olagligt och påtala att de begår ett brott skulle det ta skruv, tror Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån som arbetar mot olaglig spridning av att datorspel och film.

–Vi skulle föredra ett informationsbrevssystem, men operatörerna förefaller ha ett ganska litet intresse att samarbeta, säger han.

Patrik Hiselius, jurist hos Telia Sonera, säger att Pirate Bay inte kommer att blockeras:

–Dels är detta ingen laga kraftvunnen dom, men framförallt är det en dom mot Pirate Bay och ingenting som rör någon operatör. Vi kommer inte att agera mot innehåll om vi inte åläggs det.

Samma svar ger Bredbandsbolaget och Com Hem. Internetleverantören Bahnhofs vd Jon Karlung säger att domen inte förändrar någonting.

–Vi ska inte censurera sajter för våra kunder, det är inte vår uppgift. Allt som bryter mot principen om ett fritt och öppet internet tycker jag är dåligt.

Under tiden kommer verksamheten på The Pirate Bay att fortsätta som vanligt. Några pengar till industrin blir det inte.

–Även om jag hade något så hade jag bränt upp det hellre än att betala skadeståndet, säger Peter Sunde.

Han är övertygad om att piraterna kommer att vinna:

–Det är vi som är hjältarna i filmen.

Annons
Annons
X

The Pirate Bays grundare Fredrik Neij (t.v) tillsammans med Gottfried Svartholm-Varg.

Foto: DAVID MAGNUSSON / SVD Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X