Annons
Krönika

Ola Wenström:Nations League har gjort hösten grå för oss blågula

Så det är Turkiet och Ryssland. Igen. Och det är viktigt och avgörande. Möjligen. Fotbollens nya kvalspel ger bättre matcher åt de bästa, större chanser för de minsta, men för oss i lagomlandet, mitt emellan extremerna, är Nations League enformigt och urvattnat. Tyvärr.

Under strecket
Publicerad

Nej, det är inte att vägen till mästerskapet ser krokig och krånglig ut. Det finns ju dessutom alternativ och så småningom kommer vi i publiken så klart att känna oss mer och mer bekanta med rutten. Det är heller inte svårt att räkna in ett antal argument på plussidan för den nya landslagsordningen. Men det gäller ju främst för alla andra. Frankrike och Tyskland, Spanien och England kan ge oss och varandra sina interna jättematcher. Georgien drar storpublik och smålandslag som Kosovo, Färöarna och Gibraltar får också vinna fotbollsmatcher. Vackert så. Men vad fasen får vi?

Som svensk landslagsåskådare känner jag mig bestulen på en hel höst. Inte mindre än så. Uefa har plitat ner, paketerat in och sålt iväg en dyrare och sexigare fotbollsprodukt; den ger mer glans åt de stora och större chans för de små. För oss mittemellan har de gjort november av hela hösten. Dystert och grått. Samma om och om igen. För två år sen matchade vi mot Nederländerna, Frankrike, Bulgarien och Luxemburg. Nu gnetar vi mot Turkiet och Ryssland på repeat. För vad då? Varför då?

Annons
Annons
Annons