Annons
X
Annons
X

Därför stoppades flyktingbostäder på Östermalm

Oro för rättsprocesser kring den skyddade Nationalstadsparken har tills vidare stoppat flyktingkvarter på gröna delar av Östermalm.

– Nu har vi fullt upp med de aktuella förslagen, säger stadens samordnare Lena Karlsson.

(uppdaterad)
Flyktingarna och bostadsbristen
[object Object]
Flygbild över Djurgården och Östermalm med Strandvägen. Till höger Nordiska museet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

I dag kom beskedet från Stockholms stad om att sju områden i väster- och söderort får den första etappen av de 4 000 flyktingbostäder som Stockholms stad låter upphandla genom Stockholmshem. Bostäderna ska placeras ut på tillfälliga bygglov för att stå i upp till tio år.

Stämmer det att ni börjar med att föreslå tomtmark där ni vet att ni kan få igenom byggena?

– Ja, absolut. Vi börjar med de platser där vi tror att processen går hyggligt snabbt. Om vi sedan ska göra mera, och vad det ska vara, det får vi se.

Annons
X

Varför blev det inga flyktingkvarter innanför tullarna?

– Vi har tittat även i innerstaden, men eftersom det där rör sig om parkmark eller redan pågående projekt, så blev det väldigt svårt. Att göra en ny detaljplan för det här ändamålet tar ju tre år.

Ni pratade ju med Kungliga Djurgårdsförvaltningen i ett skede?

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Ja, men ska man ha temporära bostäder där, måste området väljas med stor omsorg. Vi som tjänstemän måste hålla oss inom lagarna, och då är det oerhört viktigt att det inte påverkar till exempel Nationalstadsparken, säger Lena Karlsson som låter förstå att även byggen på närbelägen mark öppnar för rättsprocesser just när det handlar om Nationalstadsparken där allt från vidsträckta vyer till rörlig fauna har starkt skydd.

  Klarar ni genom de nu aktuella nödbostäderna hela bostadsbehovet för flyktingar som får uppehållstillstånd och anvisas till Stockholm genom den nya anvisningslagen?

  – Nej. Med de nu aktuella modulerna tror vi att vi klarar behovet för 1 700 – 1 800 personer, men det är ju 2 810 personer som staten anvisar Stockholms stad i år, så därför måste vi se oss om i befintligt bestånd hos Stiftelsen hotellhem i Stockholm. De har en del ledigt och kommer också att bygga en del annat under året. Dessutom för vi diskussioner med en del privata fastighetsägare. Så tillsammans med den typen av lösningar tror vi att vi klarar det.

  De ensamkommande barnen ingår inte?

  – För dem försöker vi att hitta allt vi kan. För dem är det inte främst lägenheter som behövs, utan boenden. Det är bättre med en annan miljö. Vi försöker ofta ordna det i befintliga lokaler. Tyvärr är många av dagens lokaler inte så bra, så där måste vi jobba på ytterligare lösningar.

  Du har tidigare sagt till SvD att målet måste vara att hyrorna i dessa enkla bostäder inte ska vara högre än att de ryms inom försörjningsstödet, eftersom statsbidraget försvinner efter ett par år. Vad blir då månadshyran för en modul?

  – Priserna varierar otroligt. Vi ska sätta oss ned och räkna. Kringkostnaderna för att sätta upp modulerna är praktiskt taget lika höga som priset för modulerna, säger Lena Karlsson.

  En modul à 25 kvadratmeter avsedd för knappt tio års boende uppges kosta cirka en halv miljon kronor för Stockholms stad. Räcker 5 000 kronor per månad i hyra?

  – Nej. Men ambitionen är att inte ha för hög hyra, eftersom statsbidraget bara ges under två år. Det tredje året har vi inget bidrag. Men vi försöker fä ner priserna genom att handla upp stora volymer.

  När ger ni besked om nästa omgång mark för upphandlingens kvarstående 2 300 modulbostäder?

  – Det vet jag inte. Nu har vi fullt upp med de aktuella förslagen, säger stadens samordnare Lena Karlsson.

  Håll dig uppdaterad med SvD Näringslivs nyhetsbrev:

  Anmäl dig här. kundservice.svd.se
  Annons

  Flygbild över Djurgården och Östermalm med Strandvägen. Till höger Nordiska museet.

  Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X