Annons

Dick Harrison:Nationalisterna kan ta blodiga historien till hjälp

Den katalanska flaggan, esteladan, bärs av demonstranter som stödjer Kataloniens självständighet från den spanska staten.
Den katalanska flaggan, esteladan, bärs av demonstranter som stödjer Kataloniens självständighet från den spanska staten. Foto: Bob Edme/AP

Alla som tar del av fördjupande tidningsartiklar om Katalonien finner hänvisningar till en separatism med djupa rötter i historien. Katalanerna var fria förr och vill bli det igen. Men hur sant är detta?

Under strecket
Publicerad

Efter att araberna erövrade Pyreneiska halvön i början av 700-talet inleddes en långsam kristen återerövring, reconquista, som redan i ett tidigt skede ledde till att norra Katalonien befriades av frankerna. Senare återtogs också resten av regionen, medan huvuddelen av dagens Spanien förblev under muslimskt välde. Makten låg dock inte i händerna på en nyvaknad spansk kungamakt utan hos biskopar och grevar, till exempel i Barcelona och Urgell. Grevarna i den förra staden kom under högmedeltiden att dominera hela området.

Det är denna gamla riksbildning som spökar i mången nationalistisk katalans minnen av fornstora dagar. Grevarna, som också blev kungar av grannriket Aragonien och erövrade Valencia, byggde upp ett vidsträckt handelsimperium på Medelhavet och lade under sig omfattande territorier i Italien och Grekland. Sicilien annekterades 1282, Sardinien 1326 och Neapel 1442. Den ökande handeln och dynastiska expansionen är ännu avläsbar i regionens kultur. Således talas det fortfarande katalanska i Alghero på Sardinien.

Annons
Annons
Annons