Selimović: Nationalismen är samma då som nu

Rättsexperter undersöker en skalle från ett av offren från Srebrenica.
Rättsexperter undersöker en skalle från ett av offren från Srebrenica. Foto: Staton R Winter/TT

KULTURDEBATT Serbiska nationalister är inte annorlunda än exempelvis franska eller svenska. De tycker alla att de har en legitim rätt att bestämma lite mer än andra grupper. Det skriver Jasenko Selimovic i ett svar på Lidija Praizovics text ”Hatet har alltid en historia”.

Under strecket
Publicerad
Annons

Lidija Praizović undrar varför folkmordet i Srebrenica inte förklaras med det osmanska styret och våldet (SVD, 9/2). Det finns ett enkelt svar: för att Srebrenica har ingenting med det osmanska imperiet att göra. Praizović påstår att serbernas ondska lämnas oförklarad medan andras sätts i historisk kontext. Hur hon lyckats missa otaliga hyllmetrar litteratur som sätter Srebrenica i en historisk kontext är mig en gåta. Men det säger nog mer om hennes läsvanor än om existerande litteratur.

I korthet. Den serbiska nationalism som kulminerade i folkmordet i Srebrenica är varken sprungen ur det osmanska riket eller Österrike-Ungern. Den har mycket direktare anledningar. Den skapades utifrån en känsla av missnöjet med Jugoslaviens utveckling.

Annons
Annons
Annons