Annons

Carl Johan Gardell:Nationalism rumänsk härskarteknik

Den rumänska revolutionen inleddes i Timisoara den 17 december 1989. Innan året var till ända hade landets diktator störtats och en Nationell Räddningsfront bildats för att införa demokrati och marknadsekonomi i landet. Men regimen Iliescu har också, menar intierade bedömare, använt nationalistisk propaganda och hets mot avvikande grupper för att bevara de maktpositioner de tillskansade sig redan under sin tid i den kommunistiska nomenklaturan.

Under strecket
Publicerad

Jublet och framtidsoptimismen visste inga gränser när Berlinmuren föll i november 1989. Men i stället för en ny världsordning där fred och framsteg råder har vi fått bevittna ekonomiska sammanbrott och blodiga konflikter som i Tjetjenien och det forna Jugoslavien. Kommer krigsherrar av medeltida snitt att symbolisera den nya eran – för decennier framåt? Eller handlar det om en kortvarig, kaotisk övergångsfas medan det fallna plansystemet marknadsanpassas och demokratiska institutioner växer fram?

Under efterkrigstidens välfärdsår framstod fascismen som ett passerat stadium – ett tidstypiskt fenomen för det tidiga 1900-talets brytningsår. Men fascistiska lösningar på samhällsproblem och extrem nationalism tillhör inte längre det förflutna.

Annons
Annons
Annons