Nationalekonomer: Vi behöver spåra smittan

Tester för coronaviruset genomförs i Chessington, Storbritannien.
Tester för coronaviruset genomförs i Chessington, Storbritannien. Foto: Peter Macdiarmid/TT

Genom en snabb uppbyggnad av testkapacitet och smittspårning kan det vara möjligt att undvika att covid-19 leder till en mycket djup recession. Det är åtminstone värt ett försök, skriver nationalekonomer.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den övergripande strategin för att hantera covid-19 handlar i huvudsak om hur snabbt och hur långt spridningen bör gå. Sveriges nuvarande strategi är att sakta ner spridningen – att ”platta till kurvan” – så pass mycket att sjukvården inte överbelastas. Baksidan med att sakta ner spridningen är att de ekonomiska effekterna av pandemin kan blir större än vid ett snabbare spridningsförlopp. Arbetslösheten stiger och fler företag hinner gå i konkurs, vilket kan förvärra den ekonomiska nedgången.

Andra länder har vidtagit mer ingripande åtgärder i syfte att helt stoppa smittan. Detta har fått många att tala om att strategivalet för att möta covid-19-pandemin ytterst handlar om en avvägning mellan folkhälsa och ekonomi. Vi menar att en kraftig utbyggnad av tester för covid-19 tillsammans med modern smittspårning kan göra mycket för att minska denna motsättning. Masstestning och smittspårning är av stor nytta oavsett om man försöker att helt stoppa eller bara bromsa smittspridningen.

Annons
Annons
Annons