Annons

Nationalekonom: Sanandajis bok är inte ohederlig

Foto: Johan Nilsson/TT

Att bli utmålad som intellektuellt ohederlig är bland det värsta en forskare kan råka ut för. Jag menar dock att Lööf och Martinsson inte har grund för sin anklagelse riktad mot Tino Sanandajis bok, skriver nationalekonomen Erik Lindqvist.

Under strecket
Publicerad

Boken ”Massutmaning”, med undertiteln Ekonomisk politik mot utanförskap och antisocialt beteende, är en populärvetenskaplig debattbok från 2017 författad av nationalekonomen Tino Sanandaji.

Erik Lindqvist

Foto: Privat

På SvD Debatt (17/5) kritiserar Hans Lööf och Gustav Martinsson Tino Sanandajis bok ”Massutmaning”. Tonläget är mycket högt, bland annat hävdar Lööf och Martinsson att boken har ”häpnadsväckande brister” och att Sanandajis förhållningssätt till forskning är både ”oetiskt och opålitligt”.

Lööf och Martinsson pekar på ett par punkter där Sanandajis text kan förtydligas. Dessa är dock inte av en karaktär som motiverar en anklagelse om ohederlighet. Sanandaji kunde till exempel ha citerat litteraturen om invandringens effekter på den inhemska befolkningens löner på ett tydligare sätt. Dock är hans sammanfattning av vad litteraturen säger i allt väsentligt korrekt, och anklagelsen om att han vilseleder om forskningsläget därmed ogrundad.

Annons
Annons
Annons