Annons
X
Annons
X

Nationaldemokraterna överröstades

Högerextrema Nationaldemokraternas möte på Kortedala torg i Göteborg på långfredagen överröstades av hundratals motdemonstranter. Polisen beskriver stämningen på torget som lugn, men en av motdemonstranterna var nära att bli påkörd av en bil.

(uppdaterad)

Ett 30-tal personer från högerextrema Nationaldemokraterna var på torget för att de ville protestera mot ”dagens mångkulturella samhällsexperiment”. Bakgrunden var misshandeln av en 61-årig man på torget för snart tre veckor sedan, som sju tonårspojkar är misstänkta för.

Cirka 150 meter från nationaldemokraternas möte hade polisen satt upp kravallstaket. Där bakom skanderade mellan 500 och 700 motdemonstranter som överröstade nationaldemokraterna.

Parsi Lasanifarid bor i området och var på plats på torget och såg demonstrationen.

Annons
X

– De som är mot rasister skrek och de som är mot invandrare skrek också. Det var inga slagsmål, utan rätt lugnt. Men jag tycker att det är skrämmande att de demonstrerar här, säger han till SvD.

Efter mötet var en av motdemonstranterna nära att bli påkörd av en bil. Enligt Ulf Lörstad, biträdande vakthavande befäl vid Göteborgspolisen, har händelsen rubricertas som försök till grov misshandel, misshandel, olaga hot och vårdslöshet i trafik. Föraren har identifierats, men Lörstad kunde inte säga om han tillhör Nationaldemokraterna.

– Utredningen får visa om det var en olyckshändelse eller inte, säger Lörstad.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tre personer, varav två under 15 år, omhändertogs av polisen under demonstrationerna.

  – Sammantaget gick det lugnt till, tack vare att så många samhällsengagerade människor kom till platsen, säger Lörstad.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X