Annons

”Nationaldagen inte hatets dag”

På nationaldagen kommer vi tillsammans med riksdagspartiernas ungdomsförbund att gå samma väg som tidigare våldgästats av nazister. Men vi kommer att ersätta hat och enfald med det svenskaste vi har – kärlek och mångfald, skriver Ola Karlman, ordföranden för Ungdom mot rasism.

Under strecket
Publicerad

Vi är nog många som hunnit vänja oss vid att på nationaldagen se rakade skallar och höra högljudda slagord skanderas längs Stockholms gator, år efter år. Det har varit närmast traditionsenligt att följa den nazistiska rörelsens hatdemonstration och den påstådda ”Folkets Marsch”, en gång om året. Längs tåget har vi också sett hur förbipasserande människor, aktiva antirasister, familjer och många andra, förargats över att Sveriges nationaldag fått bli en symbol för rasismens hat.

I en tid där vi alltmer börjat tala i termer av ”Vi och Dom” och de rasistiska och främlingsfientliga krafterna flyttar fram sina positioner, så är det viktigt att vi markerar ett gemensamt avståndstagande mot dessa destruktiva krafter. I år kommer därför Ungdom Mot Rasism, tillsammans med bland andra riksdagspartiernas ungdomsförbund att genomföra en demonstration mot rasism.

Annons
Annons
Annons