Annons
X
Annons
X

Nationaldag med många färger

Köttbullar och hummus. Strandvägen och Rinkeby. Svenska symboler när alla medborgare inkluderas i nationaldagsfirandet.

Av TT
(uppdaterad)
Prinsessan Madeleine med Leonore och Christopher O'Neil.
Prinsessan Madeleine med Leonore och Christopher O'Neil.

Är man dessutom rojalist är det dagen D som i dominans. Det började med ett sus genom folkhavet när prinsessan Leonore gjorde sitt första offentliga framträdande på förmiddagen. Hennes föräldrar, prinsessan Madeleine och hennes make Chris O'Neill, öppnade Kungliga slottet och visade upp den drygt tre månader gamla Leonore i Sverigedräkt.

I Malmö talade integrationsminister Erik Ullenhag (FP) vid moskén i Rosengård i Malmö.

– För mig är nationaldagen både en dag i det gamla och i det nya. Det är både köttbullar och hummus, och Islamic Center är en del av ett nytt Sverige.

Annons
X

Flera hundra personer samlades efter fredagsbönen för att delta i ett folkligt firande som utöver tal bland annat bjöd på albansk dans och sång av skolelever från muslimska friskolan Ögårdsskolan.

– I dag talar jag i Rosengård och i Rinkeby, där man faktiskt firar nationaldagen mer än vad man gör i andra områden av Sverige, sade Erik Ullenhag.

I Göteborg glimtade solen till när medborgarceremonin började i Slottsskogen, men sedan duggade skurarna tätt över hela Västkusten.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tidigt på fredagskvällen var åskådarleden täta utanför Stockholms slott och längs Strandvägen i väntan på den kungliga kortegen till Skansen, där nationaldagen har firats utan uppehåll sedan 1893.

  Kungafamiljen anlände i tre hästdragna vagnar till Skansen där 12 721 personer väntade, enligt konferenciern.

  En av de absolut mest aktiva publikfotograferna var Theo Lindmalm, 8 år, från Gustavsberg öster om Stockholm, på plats med familjen.

  – Det är första gången jag är här på nationaldagen. Det är kul att fotografera de kungliga, säger han och snabbkollar igenom den digra bildskörden.

  – Drottning Silvia blev bäst, slår han fast, mycket nöjd med att ha hamnat bara några meter från objekten.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Prinsessan Madeleine med Leonore och Christopher O'Neil.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X