Nathea rockar sockarna för systern Noelle

I dag är det internationella dagen för Downs syndrom. Det är också dagen då sockorna ska rockas, genom att bära olika strumpor. Nathea är 13-åringen som gjorde så att dagen fick rejäl spridning i Sverige.

Nathea tillsammans med systern Noelle. Systrarnas kamp för ökad förståelse och mer kärlek har resulterat i en stor folkrörelse, och de har blivit prisade för sin insats.
Nathea tillsammans med systern Noelle. Systrarnas kamp för ökad förståelse och mer kärlek har resulterat i en stor folkrörelse, och de har blivit prisade för sin insats. Foto: Privat

"Jag skulle inte ändra på dig för allt i världen. Men för din skull ska jag ändra på allt i världen", har Nathea skrivit om sin syster. Noelle, 16 år, har Downs syndrom. Det är en diagnos som gör att man till exempel utvecklas långsammare än andra och kan ha svårt att lära sig saker.

– Varje dag hör jag ord som "ditt mongo", "cp-unge" eller "du är så efterbliven". Det gör mig väldigt, väldigt ledsen och tar på mig väldigt hårt. Jag ville göra något för att förändra, och uppmärksamma personer som har Downs syndrom, säger Nathea.

När Nathea var tio år startade hon ett event på Facebook för att uppmärksamma internationella Downs syndrom- dagen. Att rocka sockorna – sätta på sig olika strumpor – görs för att hylla personers olikheter, och visa på allas lika värde och rättigheter.

– Att rocka sockorna hade funnits tidigare, men bara bland dem som har Downs syndrom eller är anhöriga. Eftersom det är ett stort problem i samhället hur vi pratar med varandra ville jag sprida det mer. Och sen är det ju såklart lite roligt med olika strumpor också, säger Nathea.

Systrarna Noelle och Nathea. Foto: Laila Villebeck

Kampanjen har haft stor framgång och i dag rockar hundratusentals svenskar sina sockor. Nathea har flera gånger prisats för sitt initativ.

– Det känns verkligen asbra! Det är jättemånga i Sverige som gör det här, och utomlands också. Jag blir varm i hjärtat – det blir jag verkligen.

Nathea och Noelle är bästa vänner. De tycker om att hålla på med appen Musically, ta bilder och leka att de är olika Astrid Lindgren-karaktärer.

– Vi leker alla! Pippi Långstrump är min favorit eftersom jag jobbat på Astrid Lindgrens värld som Annika, så det är speciellt för mig. Noelles favorit är alla, hon kan inte välja någon.

Vill du hylla olikheter och rocka sockarna? Ta på dig olika strumpor – klart! Foto: Björn Henriksson

En del personer kan känna sig ovana om de ska prata eller umgås med någon som har en diagnos, eller på annat sätt inte är som dem själva. Nathea tipsar om att man ska bete sig som vanligt.

– Var trevlig och glad. Om du ska prata med en person som har Downs syndrom eller en funktionsvariationer ska du vara tydlig med vad du säger. Förklara kort, och kanske gärna med teckenspråk, säger hon.

Systrarna är på väg till Stockholm för att vara med på olika intervjuer i samband med dagen. Självklart iklädda olika strumpor.

– Jag har en rosa strumpa med bananer, och en jätteblå med ananaser. Noelle har också en bananstrumpa matchat med en grön strumpa med ljusgröna och rosa prickar.

Nathea berättar att hon märker skillnad i hur folk pratar – vilket också är hennes mål med att kämpa med frågan om ökad förståelse så hårt.

– Jag hoppas att alla i samhället ska tänka till hur man behandlar andra på och på vilket sätt man pratar.

Nathea tillsammans med systern Noelle. Systrarnas kamp för ökad förståelse och mer kärlek har resulterat i en stor folkrörelse, och de har blivit prisade för sin insats.

Foto: Privat Bild 1 av 3

Systrarna Noelle och Nathea.

Foto: Laila Villebeck Bild 2 av 3

Vill du hylla olikheter och rocka sockarna? Ta på dig olika strumpor – klart!

Foto: Björn Henriksson Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X