Maria Rimpi:Näthatet har ingen plats hos oss

Maria Rimpi

Nu tar Svenska Dagbladet krafttag mot hot och hat på nätet. Med en ny policy för kommentarer på SvD:s Facebooksidor och en hårdare moderering vill vi skapa en ännu bättre diskussionsplattform.

Under strecket
Publicerad
Thomas Winje Øijord/ Scanpix Norge
Foto: Thomas Winje Øijord/ Scanpix Norge
Annons

När vi möts öga mot öga är det – åtminstone för det stora flertalet av oss – helt självklart hur vi beter oss. Vi skriker inte könsord åt lärarna i skolan, även om vi om vi ogillar deras pedagogik. Vi slänger inte ur oss svavelosande eder åt grannen trots att hen råkar rösta på ett politiskt parti vi avskyr och vi spottar inte på killen i kassan på Ica för att han bär en davidsstjärna eller ett kors runt halsen.

På nätet tycks ibland helt andra regler gälla och de sociala koder och normer som råder i verkliga livet luckras upp. Där florerar xenofobin, kvinnohatet, hoten, svordomarna, könsorden. I höstas inledde tyska åklagare en utredning för att se om det går att åtala ledande befattningshavare på Facebook, efter den våg av rasistiska kommentarer riktade mot migranter som sköljt över sociala medier i Europas största ekonomi.

Annons
Annons
Annons