Annons
X
Annons
X

”Näthatet går inte att jämföra med en stöld”

Reaktionerna på utredningen om hur samhället ska hantera spridning av hat och kränkingar är mestadels positiva.

– Det är ett ambitiöst projekt och en jätteviktig början för hur vi ska hantera den här typen av problem, säger Elza Dunkels.

Det anonyma näthatet
Emanuel Karlsten och Elza Dunkels.

Emanuel Karlsten och Elza Dunkels. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT, Wikipedia.

En utredning om näthat och skärpt lagstiftning kring brott som begås på internet presenterades under onsdagen. Elza Dunkels, författare och internetforskare, som själv har varit med och pratat med utredarna, tycker att en skärpt lagstiftning av brott som begås på nätet en viktig start för att hantera dessa frågor i samhället.

– Lagen är ju normerande och det blir enklare att jobba vidare kring dem om det finns en lag, säger Elza Dunkels till SvD.

Hon anser att utredningen lyckats med det svåra konststycket att föreslå en lagstiftning om spridning av sexuellt material som inte är moraliserande.

Annons
X

För att lagen ska fungera är det dock viktigt att handläggningstiden blir snabbare.

– Den här typen av brott går ju inte att jämföra med en stöld som tar tre månader att utreda. Om det gäller ett brott på till exempel Instagram är till och med tre dagar mycket, säger Elza Dunkels.

Emanuel Karlsten, journalist och föreläsare inom sociala medier, är inte odelat positiv till utredningen.

– Det är alltid svårt med balansen mellan yttrandefrihet och integritet. Jag tycker inte utredningen är jättetydlig kring den.

Samtidigt anser han att det är bra att lagstiftningen kring den här typen av brott uppdateras och att polisen får utökade resurser för att utreda.

– Men det är viktigt att komma ihåg att hatet inte kommer att försvinna för att vi skapar lagar, de lindrar endast symptom. Internet visar ju bara hur samhället mår, säger Emanuel Karlsten.

Annons

Emanuel Karlsten och Elza Dunkels.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT, Wikipedia. Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X