Annons
X
Annons
X

Näthatet: Alhem kräver lagändring

Ny lagstiftning och ändrade attityder hos polisen. Det vill Sven-Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjourernas riksförbund, se för att stävja näthat och näthot.

Sven-Erik Alhem.
Sven-Erik Alhem. Foto: SCANPIX

Några sexuella hot eller antydningar har Sven-Erik Alhem aldrig behövt ta emot under sina många år som åsamhällsdebattör.

– Det är beklämmande att kvinnor utsätts på det här tuffa sättet, kommentarerna som jag har fått är mer ”din dumme jävel”.

Den tidigare överåklagaren tycker att det finns en rad saker som polis och rättväsende kan göra för att förbättra situationen. Han betonar bland annat vikten av att skilja på näthat och näthot – och att alla hot måste tas på allvar oavsett var de uttalas.

Annons
X

– Oavsett i vilken form ett hot än framförs, om det är direkt eller med hjälp av teknik, är det samma typ av brott - olaga hot, en mycket allvarlig typ av brott.

När det gäller näthatet, som snarare kan falla inom ramen för ärekränkningsbrott, vill han se en lagändring. De flesta av de brotten faller i dag under enskilt åtal vilket innebär att det är den som utsätts för brottet som ska driva frågan och väcka åtal. Sven-Erik Alhem vill i stället se att åtal mot ärekräkning, liksom i princip alla andra brott, väcks av en allmän åklagare.

– Att förolämpning och förtal i princip är kvar som enskilt åtal är en 1800-talsbetonad grej.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Ju fler som ger sig in i samhällsdebatten, vilket är mycket positivt ur demokratisynpunkt, desto fler kan bli påhoppade. Förr i tiden var det bara förbehållet några få att skriva och synas i debatten.

  Han hänvisar till den anmälan som togs upp i SVT:s Uppdrag granskning där en kvinna hade fått ta emot nätkommentarer som ”nu tänker jag våldta dig och be Hennes & Mauritz trycka en tröja med mitt ansikte på”.

  – I det fallet såg man att polisen först hade fimpat ärendet. Det handlar nog om att när man hör att det är något som är sagt på Facebook så får den enskilda ta hand om det själv, det är helt fel.

  I stället vill han att ärekränkningar ska hamna under allmänna åtalsbrott med förbehållet att polisen inte ska behöva utreda vidare när någon blivit kallad saker som ”idiot”.

  – Med tanke på yttrandefriheten måste man där gå åt andra hållet. Ibland missuppfattas debatten som att den handlar om att offentliga personer inte vill tåla tuffa inlägg.

  Sven-Erik Alhem tillägger att det bakom fall som till en början tolkas som näthat kan finnas hot som upptäcks först vid noggranna utredningar och förhör.

  – Både näthat och näthot ska inledas med ett mycket ingående förhör med den som blir utsatt. Jag vill ha en helt annan attityd, en välkomnande attityd när man kommer till en polisstation för att göra en anmälan - i stället för få höra att det är svårt med ip-nummer och när det är utomlands.

  Dessutom vill han se utökade internationella nätverk där länder hjälps åt med att ta fram just den typen av uppgifter.

  – Om man märker att polisen tar det på allvar tappar man inte förtroende för rättväsendet även om det inte leder till lagföring, det man blir besviken över är om anmälan avskrivs omedelbart.

  Utöver ett bättre bemötande understryker Sven-Erik Alhem att utredningarna också måste ge resultat.

  – Först då märker man att det är riskfullt att ägna sig åt näthat och näthot, säger han.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Sven-Erik Alhem.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X