Annons
X
Annons
X

Näthat mot landslaget

Det svenska fotbollslandslaget fick utstå hatiska och sexistiska kommentarer på sociala medier efter 1-1-matchen i EM-premiären mot Danmark på onsdagen.

Det visar
en sammanställning som tidningen Metros sociala medier-redaktör Jack Werner tagit fram från flödet på Twitter.

Werner fann kommentarer som ”Varför utsätter man sig för att titta på 22 flator som leker fotbollsspelare”, ”'Damer' ska inte spela fotboll. Ser ju ut som män. #lesbiska hela bunten” och ”Lesbiska horor är vad ni är”.

En herrtränare för ett handbollslag i elitserien stod för ett av inläggen, där han antyder att hela landslaget är lesbiskt.

Annons
X

Till tidningen Nyheter24 säger han att damfotboll får oförtjänt mycket publicitet, och att inlägget var på skoj.

– Nej, men det var ju bara en rolig grej. Jag vet inte, jag hade ingen tanke utan det vart bara en tweet.

Nyheter24: Är deras sexuella läggning värd att nämna?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Nej, absolut inte, säger tränaren.

  Tränaren har i efterhand tagit bort inlägget. Handbollslagets ordförande tar avstånd från tränarens åsikter, men pekar samtidigt på att tränaren inte fullt förstod allvaret i inlägget.

  SvD:s krönikör Anders Lindblad, på plats i Göteborg för att bevaka fotbolls-EM, blir bekymrad när han får ta del av kommentarerna:

  – Jag blir så trött, jag förstår inte var det här hatet kommer ifrån, varför det är så upprörande att tjejer spelar fotboll. Det här är elitidrottare, och ett riktigt bra landslag, säger han.

  Att spelarna får motta sexistiska kommentarer där sexuell läggning är i fokus före den sportsliga insatsen är både gammalt och mossigt, säger Lindblad.

  – Många tjejer spelar i proffsklubbar och är heltidsanställda. Att de då inte tas på allvar känns mossigt och gammaldags. Men lika illa är det att fotbollförbundet kallar turneringen för Dam-EM, vilket blir ett sätt att visa att damer inte är normen.

  Jonny Hjelm, professor i historia med inriktning idrottshistoria vid Umeå universitet och som inför EM skrev om
  förtrycket mot damfotboll på SvD Kultur, säger att det rör sig om en liten men högljudd klick män som står för hatet mot kvinnor som spelar fotboll.

  – Det rör sig om en grupp som inte är stor, men den är högröstad och sitter framför datorn och inom grabbgängen. Men gruppen som hatar damfotboll tror jag är mindre i dag, men lika högljudd som tidigare med internet som kanal.

  – Det kommer alltid att finnas en klick som hatar damfotboll. Framgångar ändrar inte attityden, landslaget kan vinna EM men hatarna kommer ändå finnas kvar, säger han.

  Jonny Hjelm poängterar att en persons sexuella läggning vid en idrottsprestation är irrelevant.

  – Jag struntar i om straffskytten är hetero, bisexuell eller lesbisk. Jag vill bara att straffen ska vara bra slagen, säger han och syftar på de två missade
  straffarna i gårdagens match.

  Sveriges förbundskapten Pia Sundhage har inte läst de hatiska kommentarerna på Twitter.

  – Jag har viktigare saker att göra nu än att kommentera dåliga kommentarer, säger hon till TT.

  I vintras drog en debatt i gång om
  näthat mot kvinnor efter SVT Uppdrag gransknings uppmärksammade
  program där tolv kända kvinnor berättade om dödshoten.

  Upprinnelsen var ett uppmärksammat fall, med 21-åriga Julia. Hon skrev ett inlägg i H&M:s kommentarsfält på Facebook där hon kritiserade klädjättens beslut att trycka upp en t-shirt med sexualbrottsdömde rapparen Tupac på. Julia fick motta tusentals hatiska kommentarer om att hon skulle hängas och våldtas.

  Läs mer om fotbolls-EM

  SJÄLVMÅL ”Dam-EM – menar de brädspel?” svd.se EM-FAKTA Resultat, lag, siffror, statistik svd.se BETYG Så bra är den svenska EM-truppen svd.se Japp, fotboll är (tyvärr) kvinnokamp blog.svd.se

  TT och Mårten Eidevall

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X