Annons
X
Annons
X

Näthat kan ligga bakom självmord

Polisen utreder om näthat kan ligga bakom en 13-årig flickas död i Kumla, uppger flera medier. Flickan omkom i en tågolycka i fredags och polisen misstänker att det handlar om ett självmord.

(uppdaterad)

– Den här flickan har blivit filmad och fotograferad och bilderna har lagts ut på internet eller så har det hotats om att göra det, säger kommunikationschefen för Örebropolisen, Mats Nylén, till SVT:s Tvärsnytt.

En pojke över 15 år är misstänkt och minst en flicka till ska ha drabbats av nätmobbningen. Polisen tror att ännu fler kan vara drabbade och överväger att offentliggöra det namn gärningspersonen använt på nätet, i förhoppning om att fler ska höra av sig.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Är två personer drabbade finns det nog fler. Nu ligger bollen hos ansvarig åklagare så får vi se om hon ser någon poäng i att offentliggöra namnet, säger Mats Nylén till SvD.se.

  Annons
  X

  Olaga hot, olaga tvång och sexuellt ofredande är tänkbara brottsrubriceringar.

  Polisutredningen om kopplingen mellan självmordet och eventuellt näthat går nu bland annat ut på att undersöka bland annat datorer.

  – Nu fortsätter vi med att bearbeta information som vi samlat på oss, till exempel genom att prata med personer i flickans närhet, anhöriga och andra. Vi har också undersökt teknisk utrustning, det kan handla om datorer, läsplattor och mobiltelefoner, säger Mats Nylén, kommunikationschef vid polisen i Örebro län, till TT.

  – Det är viktigt att undersöka den här typen av utrustning för att se vad som är skrivet, vilka bilder som finns och så vidare så att vi kan utreda vad det här handlar om och vilket eller vilket brott som kan vara aktuella, säger han.

  En pojke, några år äldre än flickan, tros vara den som framförallt ligger bakom handlingar som kan ligga bakom flickans självmord.

  – Det finns uppgifer som pekar mot en yngre pojke som misstänkt gärningsman, så nu jobbar vi på att få fram så mycket information som möjligt, säger Mats Nylén till SvD.se.

  Han är inte delgiven misstanke om brott, och har heller inte hörts av polisen ännu, enligt Mats Nylén.

  – Nej, inte så vitt jag känner till. Vi är fortfarande i det stadiet att vi samlar på oss information för att ha en så klar bild som möjligt av vad som hänt när vi konfronterar den som är misstänkt, säger han.

  Vilken relation pojken haft till trettonåringen vill Mats Nylén inte säga något om.

  Men polisen tror sig redan nu veta att minst en flicka till drabbats av hot från den huvudmisstänkte pojken.

  Att polisen gått ut med information om självmordet och den eventuella kopplingen till näthat är ett medvetet val.

  – Det som hänt den trettonåriga flickan är en väckarklocka som visar hur illa det kan gå. Det är bland annat därför vi valt att vara väldigt offensiva med information. Vi vill varna unga för att lägga ut saker på internet som de inte borde lägga ut, säger Mats Nylén.

  Att unga beter sig illa mot varann på nätet är vanligt, enligt honom.

  – Det är ju ett fenomen just nu, att unga trakasserar unga på internet, utan att förstå vad det kan leda till, att de här bilderna kanske aldrig går att få bort utan kommer att förfölja personen en stor del av livet, säger Mats Nylén.

  Han känner inte till om det ska ha gjorts någon anmälan mot den misstänkte pojken sedan tidigare.

  – Nej, jag har ingen sådan information, säger han.

  Kumla TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X