Annons
X
Annons
X

Nätforskare: Nedstängning av Lexbase problematisk

Internetleverantören Bahnhofs beslut att säga upp Lexbase som kund kan leda till rättsosäkerhet. Det säger Marcin de Kaminski, nätforskare och doktorand i rättssociologi vid Lunds universitet. Samtidigt tror han bara det är en tidsfråga innan den kritiserade sajten dyker upp någon annanstans.

[object Object]
Med webbtjänsten kan användare läsa domar över privatpersoner i hela Sverige. Foto: TT

Först meddelade Bahnhof på onsdagskvällen att man beslutat att stänga ned den uppmärksammade nättjänsten Lexbase, där domar från hela landet gjorts sökbara, på grund systematiska hackerattacker och upptäckta säkerhetsbrister.

Och på torsdagseftermiddagen kom beskedet att Bahnhof säger upp Lexbase som kund helt och hållet. Enligt Bahnhofs vd Jon Karlung är det företagets ”svåraste beslut någonsin”.

– Yttrandefrihet och integritet är våra kärnvärden. Med Lexbase krockar principerna eftersom vanliga människor blir uthängda. Då väljer vi integriteten, kommenterar han i ett pressmeddelande.

Annons
X

Bahnhof säger sig ha haft som princip att inte lägga sig i kundernas verksamhet så länge de följer lagen. Bland annat hade man hand om en av servrarna för Wikileaks, som spred hemligstämplade dokument, för ett par år sedan.

Just eftersom Bahnhof har hållit flaggan högt när det gäller informationsfrihet och yttrandefrihet menar Marcin de Kaminski, nätforskare och doktorand i rättssociologi vid Lunds universitet, att beslutet att stänga ned Lexbase kan bli problematiskt på sikt.

– Det här är en nedstängning som gjorts utan att någon form av rättsväsende pekat på det, vilket gör att det lätt kan bli rättsosäkert, säger han.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den personliga integriteten är visserligen viktig, och förmodligen har Bahnhof fått utså väldigt mycket påtryckningar och klagomål sedan lanseringen av Lexbase, konstaterar Marcin de Kaminski. Dock ser han en risk att nedstängningen leder till en form av godtycklighet där internetleverantörerna bestämmer vad som får finnas på internet och inte.

  – I och med att Bahnhof är ganska respekterade och har en tydligare linje än andra leverantörer när det gäller informationsfrihetsfrågor ställs det lite på sin spets om de också ska agera något slags samvete. Det blir en utmaning för oss användare, säger Marcin de Kaminski.

  Personligen hade han förväntat sig att Lexbase själva skulle plocka ned sajten. Hans gissning är att Bahnhof försökt få tag på Lexbase för att åtgärda de säkerhetsproblem som varit, men inte lyckats och därför tagit det säkra före det osäkra.

  – Jag tolkar deras uttalanden som att det funnits en osäkerhet och att det agerat på det här sättet som en akutåtgärd, säger han.

  Även om Bahnhof säger att företaget inte längre vill erbjuda Lexbase serverplats tror Marcin de Kaminski inte att det dröjer länge innan Lexbase hittar en ny värd.

  – Det finns många internetleverantörer som skulle kunna tänka sig att ta emot dem så det tror jag inte är några bekymmer. Kanske inte att någon stor svensk aktör skulle våga sig på det här, men internet finns över hela världen.

  – Jag tror bara det är en tidsfråga innan Lexbase dyker upp någon annanstans. Det är en rimlig utgång med tanke på att människor har spenderat mycket pengar på det här.

  ”Tunga kapitalister bakom Lexbase” svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Med webbtjänsten kan användare läsa domar över privatpersoner i hela Sverige.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X