Annons
X
Annons
X

Nätet tryggar alliansseger

Erik Ullenhag (fp), Anders Flanking (c), Per Schlingmann (m) och Lennart Sjögren (kd) pratar om alliansens utveckling.
Erik Ullenhag (fp), Anders Flanking (c), Per Schlingmann (m) och Lennart Sjögren (kd) pratar om alliansens utveckling. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Bildandet av Allians för Sverige förändrade svensk partipolitik för lång tid framöver. Istället för att rösta bara på partier röstar man nu också på regeringsalternativ.

För väljarna har det blivit allt viktigare att politiska företrädare kan berätta både vad de vill göra liksom hur det ska genomföras och tillsammans med vem.

Att redovisa detta för väljarna kan verka självklart. Den senaste tidens händelser på vänstersidan visar dock att det inte alltid är så lätt. Tvärtom kräver det både förberedelser och stor noggrannhet.

Annons
X

Annars går det lätt som för Mona Sahlin, vars regeringsalternativ höll i två dagar.

Sedan hade hennes egen partisekreterare, vänsterledaren Ohly och slutligen även Mona Sahlin själv, hunnit dementera de besked hon först gav.

Ansvaret för Mona Sahlins misslyckade regeringsalternativ faller ytterst på henne själv. Mona Sahlins försök att förklara vem hon sökte mandat med, var hafsigt och slarvigt. Det var inte det ansvarstagande för Sverige som vårt land behöver i en tid av internationell ekonomisk osäkerhet.

Till skillnad från vänstern är vi överens om att uppträda som ett samlat regeringsalternativ.

**
Därför kommer vi idag att presentera Alliansens färdväg till 2010 vid våra överläggningar i Varberg. Det är första gången sedan förra valet som vi samlas för att planera Alliansens fortsatta utveckling.**

Redan tidigare har vi gjort klart att vi ska möta väljarna med ett minst lika tydligt valmanifest som förra gången. Det kommer att presenteras i god tid före nästa val och berätta vilka reformer vi vill genomföra och hur det ska finansieras.

En viktig utmaning är att fortsätta vara nyfikna på väljarnas samhällsproblem och finna trovärdiga och genomtänkta lösningar på dessa.

Men vi måste också fortsätta och förstärka arbetet med att öppna upp vår allians och göra den bredare och tillgänglig för många fler. Vi ska se till att forma oss på ett sätt så att vi tar vara på människors intresse.

Vi partisekreterare får idag uppdraget att tillsammans finna svar på hur vi främst kan använda nätet fram till 2010 för att erbjuda människor att kunna engagera sig direkt i Alliansen.

Det handlar om att ge människor möjlighet att ge oss sitt stöd och agera, men också stimulera människor att agera på sitt eget sätt. Vi kommer under hösten att studera framgångsexempel, resonera med våra partiorganisationer och sedan presentera våra förslag.

Det finns många goda exempel att snegla på, inte minst i USA. Den kanske främsta lärdomen från den pågående amerikanska valrörelsen är hur såväl demokrater som republikaner lyckas engagera hundratusentals personer att arbeta frivilligt för sina övertygelsers skull.

Trots att stora summor pengar är inblandade i valkampanjerna är det kraften i det ideella engagemanget som bär fram de båda kandidaterna. Det inspirerar och är något som vi kan lära oss mycket av.

Nätets framväxt är den viktigaste förändringen på många år för partiernas möjligheter att involvera människor. Barack Obamas kampanj på nätet är ett bra exempel på att det finns stora möjligheter för den som vill och vågar.

Det handlar till exempel om framväxten av sociala miljöer i den digitala världen och hur nätet blir ett nav som förmår fånga upp människor. Envägskommunikation förbyts i interaktivitet när människor ges möjlighet att själva agera och ge stöd.

**
Att erbjuda människor en kontakt direkt med Alliansen är en naturlig utveckling för oss. Det sänker också tröskeln för människor att engagera sig och bidrar till att vitalisera partiväsendet.**

Allians för Sverige är mer än de enskilda partierna i samverkan. Vi är fast beslutna att förtydliga och utveckla denna dimension. Alliansen är en rörelse mot ett Sverige där fler kommer till sin rätt och där friheten för enskilda och familjer utvecklas. Ett Sverige med trygghet och som tar vårt ansvar i Sverige, men också globalt.

När vi idag samlas i Varberg tar vi ytterligare steg i den största förnyelsen av det svenska partiväsendet på många år.

Per Schlingmann (m)

Anders Flanking (c)

Erik Ullenhag (fp)

Lennart Sjögren (kd)

Partisekreterare i Alliansen

Annons
Annons
X

Erik Ullenhag (fp), Anders Flanking (c), Per Schlingmann (m) och Lennart Sjögren (kd) pratar om alliansens utveckling.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X