Nätet tar över resebokningarna

Allt fler bokar sin resa på nätet. Men att ta internet till hjälp för reserelaterade tjänster är bara i sin linda. Det hävdar reseanalytikern Peter Hellman.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Internetbokningarna har ökat kraftigt de senaste åren men utgjorde förra året ändå bara en tiondel av resebyråernas totala försäljning.
Han pekar på att det fortfarande är många som bara använder nätet för att få tips därifrån, för att hitta till exempel en billig resa, och sedan bokar resan på det traditionella sättet via en resebyrå.
Peter Hellman tycker sig märka en större osäkerhet här hemma, jämfört med i många andra länder, att genomföra hela e-handelsprocessen på nätet. Med det menar han hela kedjan: samla information, boka, betala och få kvittens på att själva tjänsten är utförd.
Peter Hellman har haft flera chefsjobb inom bland annat affärsresejätten American Express i Sverige och har arbetat i resebranschen i över 30 år. Sedan 1998 driver han egen verksamhet och är rådgivare till företag och organisationer i branschen. Han är öppen med att redovisa att han ibland kan tala i egen sak.

- Kunder vill uppleva trygghet och säkerhet med den man gör affärer med. Det har talat för en personlig
kontakt på resebyrån som utfört dessa tjänster, även om det blir lite dyrare än att göra allting själv med hjälp av nätet. Men nu, med större nätsäkerhet och allt bättre och enklare teknik, bör e-handeln skjuta fart ordentligt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons