Annons
X
Annons
X

Nätet lockar ungdomar att klä av sig

EXPONERAD. Mycket hud och utmanande poser. Det vimlar av bilder på mer eller mindre avklädda ungdomar på internet. Detta skapar oro hos många vuxna. Dessutom väcks frågan: Vad beror det på att så många unga vill visa upp sig på nätet?

Möjligheten att lägga upp bilder av sig själv och andra finns på en rad webbsajter. På sajten Snyggast.se kan man rösta på vilka killar och tjejer som ser bäst ut. Ju mer hud som visas desto högre poäng, tycks ­vara den rådande normen – framför allt för tjejernas del.
Möjligheten att lägga upp bilder av sig själv och andra finns på en rad webbsajter. På sajten Snyggast.se kan man rösta på vilka killar och tjejer som ser bäst ut. Ju mer hud som visas desto högre poäng, tycks ­vara den rådande normen – framför allt för tjejernas del.

Nakenchock – alla artiklar

– Det är okej med djupa urringningar, men om någon av mina kompisar skulle lägga ut en nakenbild på mig skulle jag be dem att ta bort den.

Det säger en tjej som just avslutat sitt första år på gymnasiet Midgårdsskolan i Umeå. Tillsammans med ett sextiotal andra elever på skolan deltog hon i höstas i ett bloggprojekt om sexualitet och internet. Hon skrev då sina inlägg under signaturen Siggelin.

Själv brukar hon inte lägga ut bilder på nätet, eftersom hon inte har någon egen blogg, men hon är ofta inne på sina kompisars bloggar och tittar på bilder och läser kommentarer. Kompisarna visar bilder både av sig själva och av Siggelin och andra i umgängeskretsen.

Annons
X

Det handlar aldrig om rena ­nakenbilder – sådana är väldigt ovanliga på de sajter Siggelin ­besöker.

– Jag tror att folk ändå har ­någon slags gräns. Man vet vad som är accepterat – vad som är vågat och vad som bara är äckligt. Men var den gränsen går är olika för olika personer.

Dessutom ser hon en risk i att gränsen är tänjbar.

– Jag tror att många börjar ganska opersonligt när de lägger upp bilder av sig själva på nätet, men sedan bjuder de på sig mer och mer. Man blir mer vågad ju mer uppmuntrad man blir. Till slut kan det bli så att folk får en felaktig bild av dig och dömer dig för att dina bilder är för vågade, säger Siggelin.

I grund och botten tror hon att det handlar om ett behov av att bli sedd.

– Man har ett bekräftelsebehov som man vill tillfredsställa på ­något sätt. När man lägger ut bilder på nätet kan man få bra och trevliga kommentarer, och då blir man ju glad.

Det stora intresset för att lägga ut bilder på nätet, inte bara utmanande bilder utan alla slags bilder, är något som skiljer unga från vuxna. Vuxenvärlden har fokuserat på hur man kan skydda sina bilder på nätet från obehöriga. Men för unga är frågan snarare hur man ska gå tillväga för att få så stor spridning som möjligt på sina bilder.

Detta är något som Elza Dunkels har funderat mycket över. Elza Dunkels är lektor vid Institutionen för interaktiva medier och lärande vid Umeå universitet. Som författare till en doktorsavhandling och till den nyutkomna boken Vad gör unga på nätet? har hon intervjuat många ungdomar om deras vardag på internet. Hon tror att en förklaring till ungas förkärlek till att lägga ut bilder kan vara att de är inne i en fas där de försöker hitta identiteter och sätt att vara på i livet.

– För unga är det väldigt viktigt vad andra tycker. De behöver spegla sig mot andra för att kunna hitta sig själva. I detta sökande kan nätet vara ett kraftfullt verktyg, som även tidigare generationer skulle ha uppskattat om de hade haft tillgång till det.

Möjligheten att lägga upp foton finns på en rad forum som Apberget, Snyggast.se och Lunarstorm. Är det helt enkelt denna nya möjlighet som gör att vi har sett en explosion av lättklädda bilder de senaste åren? Eller har det med tidsandan att göra?

Kanske är det nätets egenskaper som lockar fram ett nytt beteende hos oss. Det tror i alla fall Elza Dunkels. Den som agerar på ­internet tycks ha lättare att koppla bort handlingen från sig själv som person. Man står inte för det man gör på nätet i lika hög utsträckning som annars – och detta är något som gäller mer för vissa än för andra.

Dessutom finns det psykologisk forskning som visar att vi är otroligt snabba på att avläsa andra människors reaktioner, även mycket subtila sådana, om vi befinner oss i samma rum som dem vi kommunicerar med. Men på ­nätet tar det åtminstone ­någon sekund – ­ibland upp till flera ­dagar eller mer än så – innan vi får reaktioner på våra inlägg.

– Det gör att jag lättare behåller den tankebana som jag var inne på, och det leder i sin tur till att extremism frodas på vissa forum. Det leder också till att en del flyttar fram positionerna, till exempel unga flickor som testar att ta för sig i livet på ett sätt som de inte skulle göra annars, säger Elza Dunkels.

Både killar och tjejer visar upp sig lättklädda på nätet, men det är främst när tjejer gör det som vuxenvärlden upprörs. Elza Dunkels menar att det visst kan finnas anledning till oro i det enskilda fallet – om någon obehörig har tagit bilderna och spridit dem vidare, eller om en tjej som har lagt ut bilder ångrar sig och tycker att det känns obehagligt. Men hon tror inte att man ska göra så stor affär av detta att tjejer lägger ut utmanande bilder av sig själva.

– Så fort kvinnor tar kontroll över sin sexualitet blir vi oroliga och hittar faror i det, men i längden kanske detta är en väg mot ökad jämställdhet.

Samtidigt poängterar hon att ämnet är komplicerat. Till exempel är det berättigat att ställa frågan när en person är tillräckligt gammal för att kunna fatta beslut av det här slaget.

Siggelin är tveksam till resonemanget om jämställdhet.

– Visst kan man känna att man har makt när man visar upp sig, och makt ska man ha. Men ska man verkligen behöva lägga ut lättklädda bilder för det?

Hanna Sofia Rehnberg

Annons
Annons
X

Möjligheten att lägga upp bilder av sig själv och andra finns på en rad webbsajter. På sajten Snyggast.se kan man rösta på vilka killar och tjejer som ser bäst ut. Ju mer hud som visas desto högre poäng, tycks ­vara den rådande normen – framför allt för tjejernas del.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X