Annons

Nätet blir ett verktyg för social kontroll

Det är bra att ungdomar reagerar mot uthängningar på nätet, även om strategin inte alltid har varit helt lyckad. Men det finns en risk att det som sker förstärker känslan av utanförskap hos den som redan ses som avvikande. Det skriver Marcin de Kaminski, nätforskare och doktorand i rättssociologi vid Lunds universitet.

Under strecket
Publicerad

Veckan har präglats av diskussioner och reaktioner på uthängningar på nätet, där anonyma personer lagt ut diskrediterande rykten om unga tjejer och killar. Samtalen har kretsat kring internets risker och nättjänsters innehållsansvar. Både här och där har frågan ställts: ”men hur kan de göra så här?”. För visst är det märkligt? Eller...?

Att unga tjejer av idag för att våga sig ut på internet tvingas bygga upp en beredskap för att de förr eller senare kommer att bli dragna i smutsen och förnedrade på ett eller annat sätt är bedrövligt. Resonabla nätforskare, dit jag räknar mig själv, lyfter ofta fram den här beredskapen som något gott – alltså att en självsäker och oantastlig ung människa är väl rustad för de motgångar och utmaningar en riskerar möta i livet, såväl på nätet som i köttet. Jag vidhåller att det är en rimlig hållning.

Annons
Annons
Annons