Nätauktioner bra för ekonomin

Att köpa och sälja begagnade prylar på nätet kan höja det ekonomiska välståndet. I Sverige fördubblas nätauktionernas omsättning årligen, och enligt auktionssajten Tradera kan andrahandsmarknaden på nätet bli 50 gånger större än idag.

Under strecket
Publicerad
Annons

På Sveriges största auktionssajt, Tradera, omsätts i år varor för runt 1 miljard kronor, motordelen borträknad, vilket är en dryg fördubbling sedan förra årets 400 miljoner. Hur mycket som säljs på radannonssajten Blocket är oklart, men enligt vd Pierre Siri kan försäljningen uppgå till 100 miljarder kronor årligen. Totalt omsätter den svenska detaljhandeln runt 450 miljarder kronor, enligt Handelns utredningsinstitut.

Trots den kraftiga utvecklingen är begagnathandeln på nätet fortfarande ung i Sverige. Traderas vd Jonas Nordlander räknar med att andrahandsmarknaden på nätet kan bli 50 gånger större än den är idag.
Även Jonas Arneberg, e-handelsanalytiker på Handelns utredningsinstitut, tror att begagnatmarknaden på nätet kommer att växa.
– Det har blivit en trend där det är ok att handla billigt, det är inte fult längre utan klokt. Då är begagnat bra, och internet är ett bra medium, säger han.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons