Annons
X
Annons
X

Nätanarkismen har nått vägs ände

The Pirate Bay är symbolen för samhällets misslyckade att upprätthålla ordningen på nätet. Det skriver Per Strömbäck, redaktör för Netopia, angående hovrättsförhandlingarna mot The Pirate Bay.

[object Object]
Per Strömbäck, Netopia: Det är svårt att tänka sig en större attitydförändring på kortare tid i någon samhällsfråga. Foto: SCANPIX

Piratrörelsen är död, gratisideologin visade sig vara en återvändsgränd, anarki är inte någon fruktbar idé för hur samhället ska fungera på nätet. Nu krävs en diskussion om hur samhället ska närvara på nätet där utgångspunkten är integritet och rättssäkerhet , snarare än osynlighet och anonymitet.

Hovrättsprocessen mot The Pirate Bay tycks bli ett slags favorit i repris, där parterna deklarerat att de har samma ståndpunkt som i tingsrätten och flera vittnesmål är bandinspelningar från den förra rättegången. Vad som däremot skiljer sig är omvärlden, det är svårt att tänka sig en större attitydförändring på kortare tid i någon samhällsfråga. Våren 2009 brann bloggosfären av vrede mot FRA, Ipred och den första TPB-rättegången och den omedelbara konsekvensen blev Piratpartiets framgångar i EU-valet med 7,1% av rösterna.

Alla tidningar som skrev om pirater och upphovsrätt kunde kassera in hundratals kommentarer på sina hemsidor och normen att ingen offentlig reglering på nätet (formulerad på olika sätt) dominerade totalt. Ett år senare har TPB-rebellerna kommit ut som girigbukar efter den misslyckade sextiomiljonersförsäljningen, Piratpartiet tappade bort sin opinion genom egna misstag (som barnporruttalandena) såväl som ren otur (Assangegate) och rörelsens ideologiska motor Piratbyrån lagt ner verksamheten.

Annons
X

Piratrörelsen är i spillror och i riksdagsvalet fick deras parti 0,65% av rösterna (nästan exakt samma som 2006). Mot den bakgrunden är det en helt annan rättegång som spelas upp den här veckan. Det som var kontroversiellt har blivit odramatiskt och rättegången mest en formalitet på väg till nästa instans och på sikt ett riktigt prejudikat. Det kommer att ta tid.

Men det är inte piratrörelsens tillkortakommanden som är den viktigaste skillnaden mot sist. Idédiskussionen har vänt blad. Den information-wants-to-be-free-dogm som dominerat de två första decennierna av internetutvecklingen har blivit alltmer urholkad i takt med att allt fler av samhällets funktioner flyttat till den digitala arenan. När arbetsliv, privatekonomi, umgänge, offentlig service, debatt, handel, utbildning och så vidare i allt högre grad sker via internet, duger inte anonymitet och osynlighet som lösning på hur individens trygghet ska garanteras. Ingen kan längre tro på att om bara samhället håller sig borta från nätet så kommer allt att bli till det bästa. Tvärtom behövs samhällets funktioner på internet av exakt samma skäl som i alla övriga sammanhang: för att garantera allas trygghet och rättvisa. Skräckscenarierna om att all form av myndighetsutövning på den digitala arenan omedelbart leder till polisstat à la kinesisk diktatur, måste ställas mot de högst konkreta erfarenheterna av mobbningen i Bjästa-fallet eller berättigad oro för ekonomisk brottslighet på nätet. Att laglösheten som bärande idé för den digitala utvecklingen är död står tydligt. Den stora frågan är vilken vision som ska ersätta den.

The Pirate Bay är symbolen för samhällets misslyckande att upprätthålla ordningen på nätet. Att rättegången sker när sajten spelat ut sin roll visar med tydlighet att det analoga samhällets instrument inte räcker till för att reglera den digitala världen. Det är inte rimligt att en verksamhet som fällts i domstol kan fortsätta som ingenting hänt. Här har internetoperatörerna en nyckelroll och ett viktigt ansvar som länk mellan den analoga och digitala världen.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När vi fortsätter skriva på nästa blad krävs en idé om hur samhällets institutioner kan anta en digital skepnad. Låt The Pirate Bay bli det sista exemplet på den gamla ordningen. Låt demokrati och integritet råda på internet. Nätets mörka tidsålder är historia nu.

  PER STRÖMBÄCK

  Redaktör Netopia – forum för digitala samhällsfrågor

  Annons
  Annons
  X

  Per Strömbäck, Netopia: Det är svårt att tänka sig en större attitydförändring på kortare tid i någon samhällsfråga.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X