Natalie har asperger och adhd: ”Säger nej till kalas”

Natalie blir rastlös ibland, trots att hon har mycket saker att göra. Det kan göra henne ledsen, ibland gråter hon. Då brukar hon låta känslorna ­komma och vänta på att det ska gå över.
Natalie blir rastlös ibland, trots att hon har mycket saker att göra. Det kan göra henne ledsen, ibland gråter hon. Då brukar hon låta känslorna ­komma och vänta på att det ska gå över. Foto: Emma-Sofia Olsson

9-åriga Natalies diagnoser gör att vissa saker är jobbiga för henne. Men de ger henne också mycket energi, och ett stort driv.

– När jag gillar något gör jag det liksom med hela mitt hjärta, säger hon.

Under strecket
Publicerad

Natalie är en väldigt kreativ person som tycker om att skapa olika grejer. Hon tycker också om att göra videor och hålla på med teater.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 1 av 2

Natalie.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 2 av 2

Natalie är en väldigt kreativ person som tycker om att skapa olika grejer. Hon tycker också om att göra videor och hålla på med teater.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 1 av 1

När Natalie var sju år fick hon veta att hon har ­asperger och adhd.

–  Det var skönt att jag fick veta, för nu kan jag få hjälp. När jag gick i min gamla skola kändes allt hopplöst ibland, säger hon.

Diagnoserna gör att hon inte riktigt är som alla andra.

–  För mig är asperger att jag har svårt att förstå andra män­niskor och hur de tänker. Till exempel om de säger fel, eller inte förstår mig. Det kan ställa till det för mig ibland. Jag kan ha svårt att tolka saker, och missuppfattar lätt, berättar hon.

 Natalie är en väldigt kreativ person som tycker om att skapa olika grejer. Hon tycker också om att göra videor och hålla på med teater.
Natalie är en väldigt kreativ person som tycker om att skapa olika grejer. Hon tycker också om att göra videor och hålla på med teater. Foto: Emma-Sofia Olsson

Adhd:n gör att hon känner känslor – både bra och dåliga – väldigt starkt. Det blir svårt för henne, nästan omöjligt, att göra saker som hon inte tycker är ­roliga, som att skriva i svenskaboken. Ibland blir hon också väldigt arg, oftast på sin familj.

Natalie.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 1 av 1

–  Jag kan till exempel vara jätte­glad eller jättearg. Det är svårt för mig att koncentrera mig. Jag vill röra på mig och har myror i brallan.

För mycket intryck gör Natalie trött, och ibland orkar hon inte göra saker som är roliga och som hon egentligen vill vara med på.

–  Det kan till exempel vara svårt för mig att vara bland många människor. Jag kan till och med behöva säga nej till kalas, för att jag känner mig så utmattad. Jag blir lättare trött än ­andra, säger hon.

Men det finns också bra saker med diagnoserna. Natalie är ­kreativ om det är sådant hon tycker om, som teater, musik, teknik och att bygga och skapa.

–  Jag har sådant driv och mycket energi. När jag gillar ­något så gillar jag det liksom med hela mitt hjärta.

Youtube är också något som Natalie tycker om att ägna sin tid åt. Hon gör egna videor, och flera av profilerna som hon kollar på, till exempel Viktor Frisk, har också adhd. Att kunna se upp till någon som liknar en själv kan vara skönt.

–  Många youtubers har någon diagnos, eller psykisk ohälsa. Man kan komma jättelångt, för att man har en sådan drivkraft.

Natalie.
Natalie. Foto: Emma-Sofia Olsson

Natalie tar mediciner som gör att hon klarar vardagen på ett bra sätt. Medicinerna ger henne ”en bra känsla i magen” och hjälper till med koncentrationen och att hon kan sitta still. Hon trivs också bra i sin nya skola.

–  De kan hjälpa mig att nå ­målet, men jag måste kanske ta en annan väg än andra för att komma dit. De ser när jag mår dåligt, och då frågar de hur det är. Det känns bra.

När hon träffar en ny kompis berättar hon att hon har diagnoserna. Natalie tycker det är bra om man frågar, på ett respektfullt sätt, om det är något man vill veta i stället för att tro saker som kanske inte stämmer.

– Man måste visa respekt för att människor är olika. Alla personer är bra på sitt sätt, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons